Verkiezingen 2021 …
Verkiezingen 2021 …

Op voorhand was het al wel duidelijk dat de dans om een stoel in de Tweede kamer door de Corona crisis anders zou verlopen dan bij voorgaande verkiezingen. Campagne was nauwelijks op klassieke wijze te voeren werd daardoor minder persoonlijk. Een nieuwigheid was naast het spreiden van het stem uitbrengen over 3 dagen, het stemmen per brief. Dat daar wat problemen aan kleefden was te verwachten. Zo werd al gestemd terwijl de campagne met haar debatten nog doorging (schriftelijk stemmen en het stemmen op maandag en dinsdag) en bleek de schriftelijke stemprocedure nog niet voor iedereen duidelijk. De uitslag is verrassend, zowel wat betreft de winsten als de verliezen, maar daar wil ik het verder niet over hebben.

Wat mij wel interesseert is, wat de komende jaren het beleid zal zijn. Voor velen van ons zal dat waarschijnlijk niet gunstig zijn. Het klimaat zal waarschijnlijk onder aanvoering van D’66 een grote rol gaan spelen met als gevolg sterk stijgende kosten. De benodigde aanpassingen zullen hoge kosten met zich brengen die in de huren zullen worden weerspiegeld, terwijl ouderen als eigenhuis-bezitters de investeringen nooit meer terug zullen verdienen. Ook belooft het waarschijnlijk niet veel goeds voor de pensioenen nu er nauwelijks nog een ‘eigen’ ouderen stem in de kamer zal zijn te horen en de linkse partijen zijn gedecimeerd. De komende periode, na het bereiken van een regeerakkoord, zal een en ander wat duidelijker worden.

Ook andere problemen zullen van invloed zijn op onze toekomst. Denk aan de corona-pandemie en de te verwachten financiële gevolgen daarvan. Zowel ouderen als jongeren zullen die ondervinden; verlies van banen met toenemende werkeloosheid, toename van financiële lasten niet alleen voor bedrijven maar ook voor individuen.

Maar … …

Als ik naar buiten kijk zie ik dat er weer blaadjes aan de heesters beginnen te komen. De bloemen van de magnolia in mijn tuin zijn zich weer aan het openen. De narcissen en krokussen staan in volle bloei. Laten we van de beginnende lente genieten en ons door de politiek niet van de wijs laten brengen.

 

Weurt, maart 2021
Leo H.D.J. Booij

Wilt u meer columns lezen? Klik dan HIER.