Hoe ver wil je gaan om langer te leven
Hoe ver wil je gaan om langer te leven

Living Looonger is een kleine, tijdelijke tentoonstelling over grote thema’s, in een dependance van Nemo
op het Amsterdamse Marineterrein, vlak bij het moedermuseum (tot en met 5 januari 2025). Het gaat volgens NRC over manieren om langer gezond te leven. Manieren die bewezen effectief zijn, zoals je brein aan het werk houden en sociaal verbonden blijven. Manieren waar de wetenschap op studeert en manieren waarop futuristen en kunstenaars zich een langer of oneindig leven verbeelden.

De expositie snijdt ook de consequenties aan van een langer leven en een samenleving met steeds meer ouderen. Hoe ver ben je bereid te gaan om langer te leven en hoe richten we de medische zorg in als een steeds groter deel van de bevolking stokoud wordt?

Hoe wil je je oude dag doorbrengen

Je kunt kijken en aanhoren, schrijft NRC, maar overal in de tentoonstelling word je aangemoedigd om zelf na te denken en bezoekers na jou aan het denken te zetten door je gedachten achter te laten. Wat vind jij ‘oud’? En hoe wil je je oude dag doorbrengen?

Technologische innovaties

Confronterender is de beslisboom die je laat zien welke zorg je kunt verwachten als je je medische gegevens niet wilt laten delen en technologische innovaties buiten de deur wilt houden. Bereid je maar voor op een karige, overbelaste zorg.

Wil je weten hoe oud je wordt?

Het is een tentoonstelling voor iedereen, aldus NRC. Om met anderen naartoe te gaan en jezelf en elkaar te bevragen. En neem het allemaal niet te serieus: het testje om je biologische leeftijd vast te stellen is geen medische total body scan. En zou je die willen als je die hier kon krijgen? Zou je überhaupt willen weten hoe oud je wordt als iemand het je kon vertellen? Het enige dat je zeker weet, is dat ook een lang leven uiteindelijk resulteert in de dood – tot het tegendeel bewezen is.

Bron: Seniorenjournaal