Ziek
Ziek

Groot was de schrik toen ik eind vorig jaar de mededeling kreeg bij het nationale darmonderzoek positief te zijn bevonden. Het zal toch niet… Verder onderzoek bij de maag-darm-lever arts gaf het antwoord: inderdaad een dikke darm tumor, net als in 2007. Het was een harde klap want ik dacht, na 14 jaar geen klachten te hebben gehad en omdat alle onderzoeken steeds negatief waren geweest, er zeker van te kunnen zijn geen darmkanker meer te hebben.

De operatie ging voorspoedig, de hele tumor kon worden verwijderd en ik hoefde gelukkig geen zijuitgang te krijgen. Wat slapjes en snel vermoeid begon ik aan het herstel. Omdat er een kleine uitzaaiing in een lymfeklier is gevonden, moet ik chemotherapie ondergaan. Van de voorgaande keer wist ik dat dit geen pretje is. Misselijkheid, moeheid en je ziek voelen, zijn de gevolgen. Daar zit ik nu midden in. Het ontneemt je veel kracht waardoor je in weinig dingen zin hebt, en dat met het huidige mooie weer…

Maar er zijn ook andere dingen die je ziek kunnen maken. Ik ben ziek van de door de Russen gevoerde oorlog in de Oekraïne. De grote verwoestingen die daar worden aangericht en de onschuldige mensen die dit niet overleven. En wat te denken van de miljoenen mensen die er door ontheemd zijn en nog zullen worden? En dat door het besluit van een megalomane dictator.

Ziek word je ook van de economische en sociale gevolgen van de inflatie die niet alleen het gevolg zijn van deze oorlog, maar ook het gevolg van de klimaat maatregelen en het door de Centrale Banken jarenlang gevoerde financieel verruimende beleid. De inflatie was immers al ingezet voordat Oekraïne werd binnengevallen. Alle prijzen zijn meer dan 10% gestegen en velen kunnen van hun salaris of hun pensioenuitkering niet meer rondkomen en verzanden in armoede.

Ziek wordt je ook van de laksheid die de politici en het kabinet uitstralen. De Tweede Kamer put zich uit in geneuzel over triviale onderwerpen en ten koste van het algemeen belang worden slechts partijpolitieke besluiten genomen. Van het beloofde nieuwe en open politiek elan is ook in het kabinet weinig te merken. Op internationale ranglijsten betreffende kwaliteit van onderwijs, wetenschap, levensgeluk en welbevinden, etc. zakt Nederland steeds verder weg. Huisvesting is, vooral voor jongeren en starters, een ramp geworden.

Maar…, het leven gaat door en we proberen er het beste van te maken, ik in ieder geval wel.

Weurt, mei 2022
Leo H.D.J. Booij