Waanzin …
Waanzin …

Hebt u ook gelezen dat in Amsterdam de namen nootmuskaatstraat en koffiestraat in een nieuwe wijk met specerij straatnamen niet mogen. Ze zouden te veel duiden op de slavernij tijd. Het moet toch niet gekker worden.

Op elke willekeurige naam die in nieuwe wijken bedacht zullen worden is altijd wel iets te vinden dat verwijst naar iets dat door een kleine groep van onze ‘burgers’ als kwetsend kan worden beschouwd. Wat dacht u van Suikerstraat? Suiker werd vroeger gewonnen uit suikerriet dat in plantages werd verbouwd, waar sprake was van slavenarbeid. Hetzelfde geldt voor Sinaasappelstraat. Ook Javastraat, Borneostraat en Surinamestraat zouden om dezelfde reden geweerd moeten worden omdat ze gerelateerd kunnen worden aan de koloniale tijd.

Soortgelijk kunnen we dit doortrekken voor de straten die nu en in de toekomst de naam van helden, politici of geleerden kunnen dragen. Wat dacht u van Oppenheimerstraat, de grondlegger van de atoombom die je verantwoordelijk zou kunnen houden voor de kernwapens; of Charles Lindberghplein de luchtvaartpionier die je zou kunnen koppelen aan de nu overmatig geachte luchtvaart. Doorgaand in deze trend zouden in veel plaatsen straatnamen van oude burgemeesters en plaatselijke politici moeten verwijderen want ze hebben heus wel eens een beslissing genomen die een bepaalde groep onwelgevallig is.

Waanzin is ook de toenemende wet- en regelgeving die de vrijheid en het eigen beslissingsrecht van de burger steeds verder inperken. In toenemende mate wordt gepleit voor de invoering van digitaal geld dat het huidige geld moet vervangen. Het geeft de overheid steeds meer macht over hoe wij ons zuurverdiende geld moeten besteden. Ik las deze week in de krant dat in een Nederlandse gemeente een uitkering werd gestopt omdat de betreffende persoon niet 200 euro per maand aan voeding had besteed. Waarom mag ik van Europa niet meer op een ladder staan en moet ik een steiger bouwen om mijn dakgoot te schilderen.

Waanzin is ook dat ik geen negerzoen of jodenkoek meer mag eten, dat een Limburgse vlaai in Limburg moet zijn gebakken. Geldt dat ook voor Fries roggenbrood of Vietnamese loempia’s?

Waanzin is ook dat wij in Nederland van het gas af moeten terwijl in Duitsland gasgebruik met subsidie wordt gepromoot.

Het is ook waanzinnig dat het formeren van een kabinet zoveel tijd kost terwijl het landsbelang een korte formatietijd vergt.

Waanzin is er in de huidige maatschappij meer dan genoeg. Echt waar, …om gek van te worden

Beuningen, Januari 2024
Leo H.D.J. Booij