Vakantie is even…helemaal niets…
Vakantie is even…helemaal niets…

U kent toch dit tv-spotje dat deze dagen steeds op uw tv te zien is. Een beloftevolle tijd als u bij ons uw vakantie boekt… 

Het zwembad loopt leeg. Vrolijk wensen we elkaar: goeie vakantie, ga jij nog? 

Dit is de laatste activiteit vòòr de lege agenda mij toelacht. Nou ja lachen. 

In mijn werkzame leven keek ik er naar uit. Lekker een paar weken geen sores aan mijn hoofd, geen klagende collega’s, geen moeilijke gesprekken met cliënten, geen nog te maken management begroting…lekker bijkomen in mijn eigen tuin en omgeving of in het lokkende buitenland. 

De vakanties toen de kinderen nog klein waren, waren vaak wat zwaarder: voor onze kinderen moesten veel activiteiten en oppas geregeld worden voor de resterende weken dat zij nog vrij waren na de gezamenlijke weken op de (Franse) camping. Wij moesten immers na verloop van tijd weer aan het werk.  

Het klinkt misschien wat zwaar maar we genoten desondanks volop. 

Na mijn pensionering viel onderscheid tussen vakantie en vrije tijd weg. Dat was even wennen. Ik ging zoeken naar een zinvolle besteding en senioractiviteiten, dat kostte even tijd.  

Langzaam ontstond er een nieuwe structuur waarmee ik een mooie balans tussen doen en genieten vond. 

Ieder jaar overvalt me toch weer het gevoel van net na mijn pensionering. Gevoel van leegte. De jongeren kijken uit naar hun vakantie. Er worden prachtige plannen gemaakt voor verre reizen. De folders en aanbiedingen worden uitgeplozen. 

Onze vakantietijd ligt voor ons vooral in de winter door de hobby van mijn echtgenoot: zijn uitdijende cactusverzameling heeft juist in de zomer meer verzorging nodig (het is overigens intrigerend hoe het kan dat een heel klein cactusplantje een prachtige grote bloem tussen de doorns door wringt en tot weelderige bloei komt). 

Het schrijven van deze column heeft me door het moment van jaarlijkse zomer blues geholpen, dus ik kan nu met lege agenda gaan genieten van de zomer en de ‘lege’ tijd! 

Overigens gaat onze dorpseettafel juist in deze vakantietijd al jaren door. Elkaar zien geeft een mooie draai aan de ‘lege’ vakantietijd.  

 

Loes jap-Tjong