Timmerman
Timmerman

Opa, waarom ben jij geen timmerman geworden, vraagt mijn kleinzoon. We hebben besloten dat we een egelhuis gaan maken. Zijn vader had iets te enthousiast de tuin opgeruimd en toen had de egel de woestenij verlaten. Dus moesten wij een egelhuis maken. Toen ik vroeg wat we zaterdag zouden gaan doen riep hij meteen: ik wil met jou timmeren, en dan gaan we een huisje voor de egel maken. Zeg daar maar eens nee tegen. Toen we dus zaterdag de spullen verzameld hadden en begonnen met aftekenen kwam de vraag waarom ik geen timmerman was geworden.

Ik kon goed leren en toen mocht ik naar de middelbare school en daarna naar de universiteit. Maar iets maken van hout vind ik nu eigenlijk leuker. Maar toen vond ik leren ontzettend leuk.

Tja, dacht ik, als timmerman was ik misschien een goede vakman geworden, en daarnaast een slechte hobby-filosoof; gelukkig ben ik nu een redelijke filosoof en toch nog een matige hobby-timmerman. We hebben in de politiek al te veel slechte hobby-filosofen die beter een vakopleiding hadden kunnen gaan doen, iets met hun handen; dan hadden we daar nu niet een tekort aan gehad want van hobby-filosofen kan je er nooit te weinig hebben.

Ik wil ook goed kunnen timmeren, zegt mijn kleinzoon. Nou, goed opletten dan en veel doen, zeg ik. We gaan eerst de planken met een paar spijkertjes vastzetten en dan schroeven. Dan mag jij de gaten boren en de schroeven erin draaien. En, vraag ik aan zijn vriendinnetje, die aandachtig toekijkt: wat kan jouw opa goed. Van opa weer ik het niet zo maar mijn papa kan heel goed fietsen maken; hij haalt ze helemaal uit elkaar en zet ze dan weer in elkaar.

Ik ben heel benieuwd waar ze over een jaar of tien voor kiezen. Ze zijn allebei zeven nu. Ik hoop dat we dat nog mogen meemaken. Stiekem hoop ik dat ze een echt vak kiezen en niet iets als management of marketing of, God verhoede het: sportmarketing of coach.

Opa, we moeten scharnieren aan de deksel maken; dan kunnen we kijken of de egel er al in zit. Zo gezegd zo gedaan. Volgende keer gaan we het egelhuis schilderen. We weten al waar het moet komen te staan.

Evert Ruiter
Ubbergen
oktober 2023