Luchtalarm
Luchtalarm

Als ik nu een straaljager hoor overkomen is mijn associatie niet meteen: “Bah, wat een herrie, moet dat zo nodig?”, maar: “Gelukkig, we zijn nog paraat”. Sneu voor de oorlogsvluchtelingen dat de oorlog nog zo dichtbij is. Maar ons landelijke luchtalarm op de eerste maandag van de maand  vind ik nog sneuer. Tot Poetin de “speciale militaire operatie” in Oekraïne begon, vond ik die sirenes een mooi moment van herdenking van het einde van de 2e Wereldoorlog, van het militarisme of zo. Nu is het weer een maandelijkse wake-up-call.

Wonderlijk hoe betekenissen zo snel kunnen veranderen of omslaan. Ineens zijn we weer bereid om te investeren in het leger en in de wapenindustrie. We dachten net de pensioenfondsen om te hebben om alleen nog te investeren in fatsoenlijke, groene, co2-neutrale en andere puur positieve industrieën zonder bijsmaak, maar natuurlijk wel met voldoende rendement om eindelijk weer te kunnen indexeren. Dan mogen we ook wel weer 130 op de snelweg rijden, zie ik u denken. Ja, dat zie ik, tot mijn grote ergernis, als ik weer op de snelweg zit. Wie 100 rijdt is een loser, lijkt het wel of zo’n softe milieufanaat. Ons morele kompas raakt wel erg vaak in de war met al die maatschappelijke dreigingen en omslagen, of houdt u het roer recht? En bent u “woke”?

Mijn vrouw heeft een afkeer van reizen met de trein, terwijl ik altijd enthousiast was, maar sinds corona is dat gevoel wel wat getemperd. Als we samen naar de (klein-)kinderen willen gaan we dus met de auto. Zelfs bij zaken die voor mijn geluk bijzonder belangrijk zijn moet ik compromissen sluiten, voel ik een zekere schaamte, en realiseer ik me dat het leven best ingewikkelder is geworden. Maar vergeleken met veel mensen op deze aarde hebben we slechts “luxeproblemen”, al voelt dat meestal niet zo.

Mijn kleindochter van bijna twee maakt een gebaar dat ik bij haar moet komen zitten op de grond en dan trappelt ze met haar voetjes tegen de mijne. Zo’n klein geluk, daar kan geen grote ellende tegen op, zelfs geen anderhalf uur op de snelweg.

Evert Ruiter, juni 2022