Kleinkinderen
Kleinkinderen

Afgelopen september zijn twee van onze kleinkinderen gaan studeren. De oudste Psychologie en de tweede Geneeskunde. Met veel enthousiasme hebben ze de introductie meegemaakt, hoewel ze daarin werden beperkt door het feit dat ze in de studiestad nog geen kamer hebben kunnen vinden. Een probleem dat voor meer dan de helft van de studenten geldt. Trouwens het vinden van woonruimte is een probleem voor veel jongeren; studerend of werkend, het maakt geen verschil. Beide kleinkinderen vertellen nu ze al een tijdje colleges hebben gevolgd en werkgroepen hebben bijgewoond met groot enthousiasme over hun studie. De eerste tentamens hebben ze inmiddels gehad, en met succes! Ik herken veel van wat ze vertellen in de ervaringen uit mijn eigen studietijd.

Wat mij het meeste opvalt is dat beiden sinds een half jaar plotseling meer volwassen zijn geworden in hun gedrag, hun kleding en hun uiterlijk. Tot hun 18e jaar hebben zij nooit alcohol gedronken, maar nu ze zijn gaan studeren en ouder dan 18 zijn slaan ze een glas wijn niet meer af; dat wordt een dure grap voor opa. Plotseling realiseren ze zich dat mijn echtgenote en ik de 75 jaar zijn gepasseerd en bieden ons plotseling bij allerlei zaken hulp aan. Voordat ze gingen studeren was dat niet het geval. Regelmatig ontvangen we nu whatsappjes en mailtjes waarin ze naar onze gezondheid en activiteiten informeren. Bij onze recente verhuizing, waarover ik eerder schreef, hebben ze ons 2 dagen geholpen met uitpakken van de dozen en het inrichten van onze kasten; ze kwamen met adviezen over het plaatsen van de meubelen etc. En ook adviseren ze over wat we maar beter weg konden gooien. Helaas zitten ze daar niet altijd goed, want veel spullen hebben een emotionele waarde voor ons. Wel hebben ze plotseling belangstelling gekregen voor spullen die al langer in de familie zijn.

Plotseling gebruiken ze make-up en zijn de spijkerbroeken niet langer met gaten bekleed; ze zien er althans in onze ogen, nu verzorgder uit. Beiden willen plotseling hun rijbewijs halen, waar ze eerder weinig belangstelling voor hadden. Klaarblijkelijk hebben ze beiden een vriendje gekregen alhoewel ze daar nog niet veel van prijsgeven, want ze willen ineens naar muziekfestivals.

Het is opmerkelijk dat volwassen worden zo plotseling gaat en dat de veranderingen ineens groot zijn. Mijn vrouw zegt dat dit bij onze eigen kinderen ook gebeurde. Mij was dat minder opgevallen omdat ik vanwege mijn werk vaak pas laat thuis was. Reden temeer dat ik nu zoveel van mijn kleinkinderen geniet en ze ook een beetje verwen. Wij hebben er zes in verschillende leeftijdsgroepen, waardoor de veranderingen nog duidelijker zijn … …

Beuningen, november 2022
Leo H.D.J. Booij