Kijk uit
Kijk uit

Na onze verhuizing meldde ik me aan bij de plaatselijke keramist voor deelname aan haar cursus.

Dit is het begin geweest van met vallen (hele periode geen klei aangeraakt) en opstaan (volop bezig met gieten en handvormige objecten) van mijn hobby.

Om echt te kunnen experimenteren had ik een eigen oven nodig. Ik kocht jaren geleden een oven via marktplaats (!) van een oude heer. Hij moest zijn hobby vanwege de situatie van zijn vrouw opgeven. Bij het wegrijden indertijd had ik bijna het gevoel hem iets afgenomen te hebben.

Na overleg met mijn partner (!) besloot ik een nieuwere oven aan te schaffen. Een computer gestuurde.

De ‘oude’ oven zette ik via een advertentie op marktplaats. Men kon er op bieden. Aanvankelijk redelijk veel reacties waarbij er één uitsprong. En de prijs die hij bood was goed. Wel had hij nog een paar vragen, reageerde hij. Telkens weer een andere. Omdat dit de eerste serieuze aspirant koper leek, beantwoordde ik geduldig de vragen. Deze e-mail berichtenuitwisseling kostte al met al bijna 2 weken. Vriendelijke vragen, interesse, hoge bieding. Stuur maar je betaalverzoek meldde hij en je bankrekening nadat de afspraak eindelijk gemaakt werd. Maandag zou de koper komen kijken en kopen. Halverwege de middag een e-mailtje; hij kon niet weg van zijn werk. De baas had hem dringend nodig. Misschien zou zijn schoonvader…… Nooit meer iets van hem gehoord. Later kreeg ik opnieuw een aantrekkelijk bod van een andere enthousiaste aspirant koper. Ook hij had telkens nieuwe vragen, ook bij hem ging er behoorlijk wat tijd met dit gevraag overheen. Maar nu zou hij vrijdag komen na zijn werk. Wilde ik contante betaling of gedeeltelijke betaling via de bank vooraf? Geef me je gegevens maar was zijn vraag. Gelukkig wilde ik contante betaling. Nooit meer iets van deze koper gehoord. Zijn baas….

Ik heb geluk gehad. De zus van een vriendin verkocht op marktplaats een paar wandelschoenen. Ook zij werd aan het lijntje gehouden. De koper klonk redelijk en vriendelijk. Er werd heen en weer gemaild over data, over versturen of komen ophalen. Ze gaf na verloop van tijd door de vriendelijke sfeer steeds meer gegevens door. Haar bankrekening werd geplunderd.

Na haar verhaal realiseerde ik me dat ik mogelijk de dans ontsprongen ben. Bij mij staat alles nog netjes op mijn rekening.

En de oven staat in de schuur, wachtend op een echte koper.

Vriendelijkheid lijkt geen garantie meer voor eerlijk handelen.

Loes Jap Tjong
juli 2023