Het witte kerkje
Het witte kerkje

Een tijd geleden kwamen de ontzagwekkende beelden naar buiten van de vuurspuwende vulkaan op la Palma. Deze uitbarsting van de Cumbre Vieja, zoals deze vulkaan heet, begon op 19 september. Daarna spuwde hij 85 dagen en acht uur lava, as en stenen uit. Bijna 7.000 mensen moesten worden geëvacueerd naar veilige delen van het Canarische eiland, waar in totaal zo’n 85.000 mensen wonen. Op 13 december kalmeerde de vulkaan weer.

Even had ik de associatie met al het ‘vuil’ dat in deze en afgelopen tijd naar buiten komt. Me-Too beweging waarbij akelige grensoverschrijding aan het licht komt, het gedoe tijdens de formatie, akelige berichten en bedreigingen op Facebook naar politici, fake news en complottheorieën rond corona.  Dat alles met het zelfde geweld  als van de woedende vuurspuwende vulkaan.

We voelen ons betrokken bij La Palma omdat we daar al diverse keren genoten hebben van het land, klimaat en de bijzondere planten.
Ook vierden we daar Oud en Nieuw gezellig met toeristen en inwoners. Het traditionele druiven eten tijdens de twaalf slagen van de kerkklok om het nieuwe jaar in te luiden, leerden we daar.

De laatste keer huurden we een appartement in Todoque. Een heerlijke ruim huis met uitzicht in de verte op bergen, aan de andere kant uitzicht op het dorp en op een wit kerkje.

Uit ook wel een beetje toeristische nieuwsgierigheid en ook uit betrokkenheid besloot ik op zondag naar de H.Mis te gaan in dat mooie kerkje. Ik werd een beetje overdonderd door de hartelijke uitnodigende welkomst groet van de lokale kerkgangers. Ook door het vanzelfsprekende gevoel de mis te kunnen volgen raakte me, alle rituelen waren me zo bekend.
Hier moest ik aan denken toen ik begreep dat dit gastvrije dorp en het witte kerkje verwoest waren en meters dik bedolven onder het hevige geweld van de vulkaan met een dertig meter diepe lavastroom.

Dit alles was alweer weggezonken in mijn herinneringen maar des te blijer en vooral met veel bewondering las ik onlangs in de Volkskrant dat een enthousiaste architect grootse plannen maakt (men zegt ook wel dat het een beetje krankzinnige plannen zijn) om Todoque precies zoals het was weer op te bouwen. Boven op de gestolde lava.

Een dapper en hoopvol idee.

Zal dit ook voor vele andere (wereld-) rampen gelden?

Loes Jap-Tjong

Februari, Appeltern