Onderzoek KBO-PCOB: Meerderheid 50-plussers wil coronavaccin
Onderzoek KBO-PCOB: Meerderheid 50-plussers wil coronavaccin

Bijna driekwart (71%) van de 50-plussers die nog geen coronavaccin heeft gekregen, is zeker van plan die te gaan halen. Een deel (14%) twijfelt nog en de rest wil helemaal geen prik. Dit blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “(Social) media dragen bij aan de twijfel. Bij maar liefst 64 procent van de senioren veroorzaakt berichtgeving over het vaccinatiebeleid en vaccins onrust. Hier geldt dat er helder en eenduidig gecommuniceerd moet worden.”

Van de mensen die een prik willen, of nog twijfelen, maakt het voor ruim de helft (55%) uit welk vaccin ze krijgen. Toch geniet BioNTech/Pfizer veruit het meeste vertrouwen (83%), gevolgd door Moderna (68%), Janssen (41%), AstraZeneca (40%) en het Russische Spoetnik V (15%).

Vertrouwen
Al is de vaccinatiebereidheid groot, bijna twee derde van de senioren (63%) heeft weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid van de Nederlandse overheid. Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Dat lage vertrouwen is met name te vinden in de groep 50 tot 64 jaar, waar ruim driekwart dit zo voelt. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat veel mensen uit deze groep nog niet gevaccineerd zijn en het nog onduidelijk is wanneer wel. Ook hier is goede communicatie op zijn plaats.”

Dat communicatie belangrijk is blijkt dan ook. Ruim de helft (51%) van de senioren is ontevreden over de informatievoorziening.

Oude normaal
Om de samenleving weer naar wat meer “normale samenleving” te brengen, ziet slechts een kwart (27%) de (zelf)tests als een oplossing. Daarentegen wordt er als mogelijke oplossing positiever (60%) naar het coronapaspoort gekeken. Ook is een grote meerderheid (67%) bereid om op jaarlijkse basis, net als bij de griepprik, een coronavaccin te halen.

Onderzoek
Het onderzoek is in de periode van 15 april tot en met 18 april gedaan. Aan het onderzoek hebben 2042 senioren deelgenomen, vanaf een leeftijd van 50 jaar en hoger.