Er is geen gebruiker ingelogd

Advertenties
Valpreventie

Valpreventie

In Nederland komt iedere 5 minuten een 65-plusser door een val op de spoedeisende hulp. In 2017 overkwam dit maar liefst 102.000 senioren. Dat wil zeggen 280 slachtoffers per dag! KBO Gelderland zet met hulp van veel vrijwilligers in op het voorkomen van vallen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Veel bewegen is gezond: niet voor niets heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm onlangs aangescherpt. De raad adviseert alle volwassenen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Het merendeel van de Nederlandse ouderen presteert onder de norm. Dat kan leiden tot ernstige valpartijen.

Tips tegen vallen
Actief blijven is het belangrijkste om vallen te voorkomen. Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om zaken uit handen te geven, zoals tassen dragen en boodschappen doen. Hierdoor bewegen ze minder, waardoor botten brozer worden en spieren afnemen. Daarmee wordt het risico op een val groter. Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico. .

In de folder ‘Hup in de benen‘ leest u tips om fit en vitaal te blijven. Alle tips zijn opgesteld door VeiligheidNL in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Gratis veiligheidsadvies
Zeker nu mensen langer thuis wonen, is het van belang dat de veiligheidsrisico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO Gelderland gaan al jaren bij senioren langs. Zij bekijken hoe veilig of onveilig de woning is. Er wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting.
Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Bel dan met KBO Gelderland: 0481 450 252.

Lees hier meer over valpreventie in de veiligheidsdossiers van KBO-PCOB.