Fietshelmkortingsactie Gelderland afgelopen: ruim 6000 fietsers kochten een helm!
Fietshelmkortingsactie Gelderland afgelopen: ruim 6000 fietsers kochten een helm!

Een fietshelmkortingsactie, interventies met uitleg van fietsdocenten en haast 9000 verkochte fietshelmen in het straatbeeld (na 2 acties), dragen bij aan de provinciale doelstelling om het aantal ernstige verkeersslachtoffers in provincie Gelderland te verminderen.

In het najaar van 2023 organiseerde provincie Gelderland voor het eerst een fietshelmkortingsactie. De actie was erg succesvol! Door de positieve reacties en de 2700 verkochte fietshelmen, smaakte dit naar meer. Daarom lanceerde provincie Gelderland op 10 april 2024, op de dag van de Fietshelm, een nieuwe fietshelmkortingsactie. Consumenten kunnen met 25 euro korting een fietshelm aanschaffen bij 189 fietsenwinkels. Deelnemende fietsenhandelaren krijgen een kleine administratievergoeding en op deze manier schenken we samen positieve aandacht aan het dragen van de fietshelm.

9000 Gelderse fietsers met een fietshelm
Dankzij landelijke aandacht voor de fietshelm en de inspanning van al onze lokale partners werden in de eerste drie weken van de kortingsactie wel 1000 helmen per week verkocht! De actie liep zo hard dat binnen 3 weken het originele budget voor 3000 helmen was bereikt. Vanwege het positieve effect van de fietshelm op de verkeersveiligheid is heeft provincie Gelderland budget beschikbaar gesteld voor nog eens 3000 fietshelmen! Zo komen we, na afloop van de huidige actie, met al deze stimuleringsacties op 9000 fietsers die een fietshelm hebben aangeschaft!

We zijn erg blij met het succes van de fietshelm-kortingsactie, uitgevoerd door het programma Doortrappen. Het dragen van een fietshelm verlaagt de kans op hersen- en hoofdletsel aanzienlijk bij een val of botsing. Daarmee draagt de fietshelm bij aan ons doel om het aantal ernstige verkeersslachtoffers te verminderen. De kortingsactie stimuleert daarmee ook oudere fietsers om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. Wat helpt om langer gezond, sociaal en zelfredzaam te zijn.

Tijdens de actie blijven positieve reacties binnenkomen. Steekproefsgewijs bellen we handelaren of consumenten na om te vragen hoe de actie en de nieuwe fietshelm bevalt. Daar komen mooie verhalen uit: “Ik was bij de fietsenmaker om mijn fietszadel te laten verlagen en vertelde ik hem dat ik nog twijfelde over een fietshelm. Hij heeft mij geattendeerd op de kortingsactie, dus toen heb ik meteen een fietshelm gekocht en hem ook meteen opgezet. Je weet nooit wat er gebeurt op de weg.”
In Gelderland is afgesproken dat fietsdocenten bij interventies altijd aandacht schenken aan de fietshelm. Zo hebben fietsdocenten van de Fietsersbond, die in Gelderland actief zijn, altijd een setje van 4 helmen (verschillende maten en kleuren) bij zich. Met deze helmen maken mensen kennis met de helm.

Klik hier voor de cijfers omtrent de fietshelmactie.

Bron: Fietshelmkortingsactie Gelderland afgelopen: ruim 6000 fietsers kochten een helm! | Platform Doortrappen