Eindelijk (vervolg)
Eindelijk (vervolg)

Mijn vorige column ging over verlangen, verwachting, wachten op, eindelijk…

Mijn collega columnist vroeg zich in zijn reactie op mijn column af (citaat): “Gelukkig komt er een eind  aan het wachten, en dan komt er weer een nieuw wachten op …” en “Tja, is de periode ervoor niet leuker dan erna?”.

Om ons huis mee te laten groeien met ons ouder worden, wilden we na lang aarzelen een aanpassing realiseren. Een slimme oudere is immers op zijn/haar toekomst voorbereid!

De eerste stappen kostten ruim een jaar: vinden van en afspraken maken met de aannemer, de architect, overleg over de tekeningen. Veel tijd ging heen met het krijgen van een bouwvergunning. We wonen in het buitengebied van de Maas. Hierdoor hebben we te maken met drie instanties. Tel daarbij de corona op en het jaar vloog om.

De bouw begon in bittere kou. Wij gingen er vanuit dat de aannemer bouwverlet zou nemen. De sneeuw lag hoog, het vroor. Tot onze verbazing stonden beide heren precies om 8 uur op de stoep en de bouw kon beginnen. We begrepen dat bouwverlet een ouderwets begrip is.

Het liep al met al voorspoedig en na ruim drie maanden zwaaiden we heren verbouwers uit.

Eindelijk klaar dus. Waar we ruim een jaar naar uitgekeken hebben en nu?

Tja is de periode ervoor leuker dan erna? Nou nee, we zijn héél blij hoe het geworden is, dat we deze stap gezet hebben.

Ook dankbaar. Ik kwam dit begrip, dit thema pas tegen in een interview met de Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren*). Dankbaarheid als levenshouding. Niet speciaal aan iemand of om iets maar gewoon als manier van zijn. Zelfs in slechte momenten of in deze tijd van corona. Misschien is dat wel het antwoord op ‘eind aan wachten en dan’…..

We genieten nu al van het groter uitzicht op onze tuin, van de vogels die bezig zijn om nestjes te bouwen, van het voorjaar dat onze tuin insluipt. We zien nu alles van héél dichtbij.

Maar het wachten komt terug, nu op het mooie lenteweer! Ja, dat wel…

Loes Jap-Tjong

*) Dankbaar, ’Denken over danken na de dood van God’. Auteur:  Paul van Tongeren. EAN: 9789086871797. Uitgever: Klement