Buurtbussen gaan weer rijden
Buurtbussen gaan weer rijden

Bijna 1 jaar lang stonden de buurtbussen stil. De vrijwillige chauffeurs zaten thuis als gevolg van de COVID-19-maatregelen voor het openbaar vervoer. De buurtbussen kunnen weer gaan rijden door verschillende voorzieningen, zoals een scherm en ventilatie.

Ga voorbereid op reis

Het opstarten in maart gaat in fases. Raadpleeg daarom voordat u uw reis plant de website van de buurtbusverenigingen, vervoerder of een van de ov-apps. Ook in de buurtbus is het mondkapje verplicht.

Jan van der Meer: “De buurtbusverenigingen zijn heel belangrijk voor veel inwoners in de kleine kernen. Het is goed dat deze nu weer veilig kunnen starten. We zijn heel trots op de inzet en motivatie van deze vrijwilligers.”

Buurtbussen zijn belangrijk

De buurtbussen vormen een onmisbare schakel in het openbaar vervoer. Zij zorgen voor een goede verbinding van de kleine woonkernen met de belangrijke opstappunten van de trein en de bus. De buurtbusverenigingen zijn vrijwilligersorganisaties. Zij regelen de dienstroosters en plannen de ritten. De vrijwillige chauffeurs rijden volgens een vast dienstrooster langs haltes. De vervoerbedrijven leveren het materieel. Dat ze onmisbaar zijn, blijkt uit het gebruik. Buurtbusverenging Rijnwaarden vervoert dagelijks met 5 bussen op 3 lijnen ongeveer 60.000 passagiers per jaar. En zorgt daarmee voor verbinding van de woonkernen Herwen, Aerdt en Pannerden. Tussen Ruurlo en Aalten in de Achterhoek rijdt lijn 191, verzorgd door een van de Achterhoekse buurtbusverenigingen.

Binnenkort zijn overal de vertrouwde buurtbussen weer op de weg te zien.