Er is geen gebruiker ingelogd

Column Evert Ruiter

"Koffie drinken"

Voor mij heeft koffie drinken iets te maken met gezelligheid. Als kind vond ik het smerig maar je kreeg er een koekje bij en je hoorde erbij, bij de grote mensen. De koffiebranders hadden dat al lang door. Later werd het een beloning na inspanning; de pauzes op mijn werk en tot voor kort het keerpunt van onze fietstochtjes: een café met heerlijke cappuccino. Nu zitten we halverwege met een thermoskan te kleumen op een koud bankje, en dat heeft het niet.

Tot overmaat van ramp hebben een groep demonstranten tegen de coronamaatregelen het begrip "koffiedrinken" gekaapt en bezoedeld. Zo voel ik het tenminste want het is een poging tot misleiding, een smoes. Vroeger had je een "Smoezenboek": een boekje voor scholieren met de leukste verklaringen waarom je te laat op school kwam. Meest gebruikt en bijna waar: de brug stond open, en de trein had vertraging. Had je maar eerder van huis moeten gaan, sukkel!
Veel leuker waren natuurlijk: mijn goudvis was ziek en ik moest nog langs de dierenarts, of: ik moest een oud vrouwtje helpen oversteken maar ze wilde niet.

Je hebt ongetwijfeld zelf mooie herinneringen aan dit soort smoezen maar bij "Wie komt er koffie drinken" heb ik toch een ander gevoel vooral omdat niet kinderen het doen maar volwassenen.
Wat wel klopt is de referentie aan wat we nu het meest missen: gewoon gezellig samen op visite bij vrienden, bij je kinderen. Desnoods: "samen protesteren, ja gezellig!". Maar dat kan helemaal niet als je ook goed voor de ander wilt zorgen. Gezellig en goed zorgen voor, staan nu op gespannen voet en dat wringt.

Maar wat het meest wringt bij mij is dat ik niet voor mijn kleindochter de opa kan zijn die ik wel voor mijn kleinzoon ben geworden. Gelukkig is het leed afzienbaar en het ongemak betrekkelijk. Als ik de beelden zie van vluchtelingen uit kamp Moria of andere plekken op de wereld waar ze slachtoffer zijn van politiek geweld en geopolitieke beslissingen, dan schaam ik me voor mijn regering en voor mijn eigen onbenullige klachten.

De slachtofferrol past ons niet. Mij in ieder geval niet, al zie ik mensen in mijn omgeving die wel hard geraakt worden doordat hun inkomen of pensioenvoorziening in gevaar komen.
Laten we vooral nu weer solidair zijn en straks stemmen op partijen die bereid zijn om die solidariteit echt weer op te bouwen maar ook in staat zijn om de profiteurs en de grote graaiers in bedwang te houden.

Evert Ruiter,
Ubbergen, februari 2021


Verwende krengen

Weet u nog dat het vroeger vroor in de winter en er ’s morgens ijsbloemen op je slaapkamerraam stonden? Mooi hè? En als het erg koud was stond er zelfs rijp op de rand van je deken. In het eerste huis dat we kochten, zat een oliekachel en de keukengeiser werkte op flessengas. ’s Winters moest je propaan nemen want butaan bevroor, net als de waterleiding. Wat heerlijk toen we centrale verwarming kregen; zelf aangelegd met mijn zwager. Ik wil die tijd niet verheerlijken als de tijd dat je gehard werd, gezond eten kreeg en ze in dienst een man van je maakten. Maar als ik nu zie hoe jongeren lak hebben aan de corona-maatregelen en in de media behandeld worden als een generatie die een jaar van hun jeugd moeten missen omdat hun feestjes afgepakt worden, dan denk ik toch even: verwende krengen!

Ik herinnerde me een gedicht van Paul van Ostayen uit 1928: HULDEGEDICHT AAN SINGER, met de gedenkwaardige regels:
Ik wil een Singer, wij willen een Singer, wij eisen een Singer, wat wij willen is ons recht …

De gedachte dat we recht zouden hebben op wat we willen, is dus niet iets van de laatste verwende generatie die in stress raakt als de mobiele telefoon even zoek is en die geen leven heeft als er niet wekelijks gefeest kan worden met bijbehorende roesmiddelen. Ik mis ook niet graag mijn biertje en toen mijn gsm laatst sneuvelde was ik er zelf ook kapot van. Maar er is wel iets veranderd; de roesmiddelen, de muziek en vooral het volume, en nog wat.
Ik heb lang zitten denken wat dat was (dat heb je in sinterklaastijd). Het podium, denk ik nu: door de nieuwe media hebben we een podium gekregen waarop iedereen zichzelf kan en moet etaleren en zijn of haar populariteit kan afmeten aan de hand van aantal volgers en likes. Wij moesten het doen met optreden tussen de schuifdeuren, talentenjachten en solo’s in het kerkkoor. Wij zochten ook roem en waardering en als je geen groot succesnummer of geslaagde held kon zijn dan kon je toch nog aandacht krijgen en de krant halen als slachtoffer. Of opvallen met je Puch, Zundapp of Lelijke Eend, afhankelijk van het milieu waar je jezelf goed bij voelde. Bubbel, zeggen we nu.

Misschien is er toch niet zo veel veranderd en moeten we niet zeuren als een stel ouwe Muppets en gewoon zelf zorgen dat we veilig blijven tot de vaccins beschikbaar zijn. Tenslotte hebben de meeste van ons niet te klagen: we kunnen geen baan meer verliezen, we hebben een huis en een vaste uitkering, vaak mét pensioen … Eigenlijk zijn wíj de verwende krengen en hebben wij ze zelf zo opgevoed.

Evert Ruiter
Ubbergen, november 2020

Lijstjes

Dertien lijstjes telde ik en ze irriteerden als jeuk. Weggooien dan maar? Er staan wel dingen op die ik niet wil vergeten, die ik nog moet doen, die ik eerst moet doen, waarvan het zonde is als ik het vergeet. Soms schiet me iets te binnen als ik aan het fietsen ben, en dan wil ik er niet voor stoppen maar mijn gedachten gaan door en de vrees om een briljant idee weer kwijt te raken of iets belangrijks te vergeten waarvan ik zeker spijt krijg, doet me na enkele minuten toch afstappen om een korte notitie te maken.
Als ik na een tijd besluit de lijstjes op te schonen blijken de meeste dingen hun urgentie te hebben verloren, niet zo belangrijk te zijn dat ik ze op een nieuw lijstje moet zetten of op dat moment onbegrijpelijk te zijn; waarom heb ik dat opgeschreven?

Waarom maak ik eigenlijk lijstjes? Ben ik echt bang om iets te vergeten, dat m'n geheugen me in de steek laat, dat ik dement aan het worden ben? Dat lijkt me wel erg, ja.
Ik hou ik het er liever op dat ik nog steeds een actieve en onderzoekende geest ben die de wereld vooruit kan helpen met mijn briljante inzichten. Maar dan moet ik ze wel ergens kunnen posten, publiceren, ventileren of wereldkundig maken. Waarom lukt het anderen wel om een spoor in de media te trekken met gebazel over sport of make-up bijvoorbeeld terwijl mijn diepe inzichten verdwijnen als sneeuw voor de zon, zeker nu ik geen les meer geef. Ah, dat is het: ik wil onsterfelijke roem of tenminste niet vergeten worden.

De beste manier om niet vergeten te worden is, overigens, je schulden niet betalen, zei iemand. Maar ik ben vergeten wie het zei.
Onlangs luisterde ik naar een hoorcollege van Joep Leerssen bij Home-Academy, over de geschiedenis van de Europese cultuur. Daarin vertelt hij hoe in de late middeleeuwen er steeds grotere bibliotheken ontstaan in de kloosters, universiteiten en academies. Hoe vind je een boek terug, hoe rubriceer je kennis en hoe ontwikkel je systematisch kennis over de wereld: door het maken van lijstjes en encyclopedieën! Dat is het begin van het wetenschappelijk denken en de periode die we "de Verlichting" noemen.

Mijn getob over mijn lijstjes is dus eigenlijk een symptoom van mijn persoonlijke verlichting.
Dat is toch een mooie conclusie in deze tobberige periode in mijn leven met angst voor corona en aftakeling. Maar dat inzicht komt wel een beetje laat.

Kortom: ga nooit met mij fietsen want ik stap onderweg nog wel eens af voor
een mogelijk briljant idee, dat meestal na enige dagen of weken slechts
een tobberige gedachte blijkt.
Kan ik die lijstjes nu weggooien? Nee! Er staan ook prachtige belevenissen
op die ik met mijn kleinzoon had toen hij laatst bij ons logeerde. We hebben
een vossenhol ontdekt en dat mocht ik niet aan pappa en mamma vertellen;
dat was ons geheim.

Evert Ruiter,
Ubbergen, 29-09-2020Social distancing

Ik heb het gedaan: me laten testen op corona.

Er was wel wat druk nodig uit mijn omgeving om de huisarts te bellen. Voor mijzelf was het niet veel anders dan een verkoudheid en een pijntje hier en een pijntje daar. Maar stiekem was ik toch ook wel wat ongerust: het zal toch geen corona zijn. Maar wat me over de streep hielp was Maja. We wilden onze pasgeboren kleindochter en haar ouders bezoeken en dan is het wel fijn als je op kraamvisite geen potentieel dodelijke ziekte meeneemt als cadeautje. En mijn kleinzoon wil ook weer bij opa en oma logeren. Dus de huisarts gebeld en die verwees me meteen door naar de GGD. Gelukkig was de uitslag er binnen drie dagen: geen corona!
Wat een opluchting. Minder opluchting dan na de verruiming van de coronamaatregelen van het kabinet op 1 juli; nu moeten we nog beter zelf opletten en afstand houden want anderen doen het aanmerkelijk minder. We krijgen weer uitnodigingen voor verjaardagen alsof er niets aan de hand is. Mijn gevoel voor "veilige ruimte" lijkt wat overdreven angstvallig maar zolang er geen remedie noch vaccin is houden mijn vrouw en ik toch maar vast aan de basisregels.
Intussen was ik al begonnen aan een lijstje met alle mensen waarmee ik de afgelopen dagen contact had gehad. Dat waren er toch verrassend veel. Meer dan ik zelf verwacht had. Toch maar wat voorzichtiger met kritiek op jongeren die illegale feestjes organiseren en de ziekte verspreiden.

Ja, we zijn dus op kraamvisite geweest, en nee, we hebben niet geknuffeld. En onze kleinzoon is wezen logeren. Ontzettend leuk maar ook wel vermoeiend als je om half zeven in je oor hoort: "opa, het is al licht hoor".

Thuis genieten we weer extra van de mooie tuin en de twee groene spechten die in het gras naar voedsel zoeken. En de aangekondigde "winstwaarschuwing" van het pensioenfonds? Ach, we hebben alleen nog luxeproblemen.

Evert Ruiter,
Ubbergen, augustus 2020

Zijwieltjes

Zo, nu gaan we het over iets anders hebben dan over dat "rot-virus" en wat is er dan mooier dan schrijven over hoe je kleinkind heeft leren fietsen?
Hier zie je hem op straat fietsen. Gelukkig is die tijdelijk afgesloten wegens reconstructie.

Trots: "ik fiets nog steeds op de stlaat" (de -r wil nog steeds niet goed).

Hij weigerde op een gegeven moment om nog met zijwieltjes te fietsen. Maar toen zijn moeder die er af gehaald had keek hij niet meer naar zijn fiets om. En toen, een paar weken later, pakte hij zijn fiets en wilde hij fietsen. Ze hebben een rustig parkje uitgezocht en daar ging hij. Ze mocht niet helpen, zoals ouders en opa’s dat doen: eerst vast houden en dan stiekem loslaten. Gewoon, als een speer. Kennelijk heeft hij eerst in zijn hoofd geoefend en gekeken hoe anderen het doen.

Helaas heb ik het alleen uit de verhalen van mijn dochter, en het filmpje dat ze ons opstuurde, want door het coronavirus konden en wilden we niet bij hen op bezoek totdat de kust weer veilig is.

Eigenlijk wilde ik het er niet over hebben maar het raakt ons diep en levert dagelijks nog discussies en worstelingen op: niet met je kinderen en kleinkinderen op stap kunnen, niet samen naar de dierentuin en gezellig voor het slapen gaan een verhaaltje op bed over de Grote Gruffalo. Misschien is die alweer uit de gratie en is hij inmiddels in een nieuwe fase. Voor ons is een pauze van twee maanden al lang en van twee jaar ondraaglijk, als je het einde snel ziet naderen, maar een kind van drie is na een jaar een ander kind en na twee jaar misschien al van je vervreemd.

Het verbod op samenkomsten en de anderhalve meter maatregel met boetes waren onze “zijwieltjes” om te voorkomen dat we zouden vallen. Nu de terrassen en cafés weer open mogen gaan we weer als een speer. Van jongeren begrijp ik het wel; als je jong bent leef je alsof je onsterfelijk bent. Gevaar dat je niet ziet is er niet. En het leven mag, nee moet zelfs spannend zijn.
“Sluit die oudjes maar op en laat ons doorgaan met ons leven. Dan redden we de economie ook nog.” Van mij mogen jullie, maar wil je dan wel even bij het kruisje tekenen dat je niet op de IC behandeld wilt worden en een premieverhoging van je ziektekostenverzekering accepteert zoals bij het beoefenen van gevaarlijke sporten. En hou a.u.b. ook een beetje afstand als je in de buurt komt.

Zelf kiezen mijn vrouw en ik er voor om de risico’s te beperken voor onszelf maar ook voor de kwetsbare mensen in onze directe omgeving. Dan kan betekenen dat we nog zeker een jaar opgehokt en aangelijnd zijn.
Gelukkig hebben we een grote tuin en nog een reserve hok op wielen: de caravan.

Evert Ruiter, Ubbergen, juni 2020

Over leven en andere prioriteiten

Toch raar; het ene moment hebben we een heftige discussie over “voltooid leven en de wens om te sterven”, en het volgende moment zijn we bereid om ons collectief in grote schulden te steken om elk mensenleven te redden. Weet u nog van de “weesmedicijnen”, medicijnen voor zeldzame ziektes die zo duur zijn dat we ze niet uit de collectieve middelen willen vergoeden. Anders is er niet genoeg geld voor andere belangrijke medicijnen en ingrepen. Op de achtergrond hebben we iets afgesproken over wat een “gezond jaar”, dat we met een behandeling aan een mensenleven kunnen toevoegen, mag kosten de qaly (quality adjusted life year). De laatste keer dat ik het opzocht stond de teller op 80.000 euro. Voor een fatsoenlijke cao voor onderwijzers en zorgpersoneel hadden we amper extra geld over en het Malieveld was weer de dupe. Nog even en de medewerkers van de supermarkt krijgen ongevraagd een loonsverhoging.

Plotseling zijn we beland in een verhaal van helden, slachtoffers en schurken. Dat we meestal gewoon sukkels zijn, die gevaren niet goed kunnen inschatten of pechvogels, die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde vakantiebestemming en kroeg waren, dat past niet zo in dit drama. Dat laatste is natuurlijk niet waar: midden in de klimaatcrisis even voor vakantie het vliegtuig pakken of heen en terug 3000 km rijden in je eigen auto was toen ook al fout.

En nu zit ik thuis zoals wij senioren dat vaak doen. Met vrouw en zonder de kinderen en kleinkind. Het dagelijkse uitstapje naar de supermarkt of het café zijn gevaarlijk of taboe. We horen tot de risicogroep waarvoor al die anderen zich talloze regels en beperkingen moeten laten welgevallen opdat ons niets zal overkomen, of in elk geval niet allemaal tegelijk.

Even wat feiten: de gemiddelde leeftijd van de mensen die aan corona overlijden is nu 82 jaar. De gemiddelde levensverwachting van mannen in Nederland is 79 en vrouwen 82 jaar. Ik vraag me af of ik voor behandeling zou kiezen als ik en mijn familie een paar ellendige weken in gaan en daarna een paar jaar rest met een ernstige longaandoening. Een goede collega van me heeft destijds oog in oog met een ernstige longkanker er voor gekozen om af te zien van behandeling. Ik begreep het, al hadden wij toen nog een heel leven voor ons.

Nu kijk ik uit het raam op een zonnige tuin waarin het eerste groen zichtbaar wordt. De narcissen bloeien en de vogels zijn al bezig met hun lokroep en andere versierpogingen. Mijn AOW en pensioen zijn net weer binnen, dus over mijn inkomen hoef ik me ook al geen zorgen te maken. En tot mijn grote vreugde zijn de sportverslagen op de nieuwszender beperkt tot geweeklaag over het uitstel van de Olympische spelen en de formule 1 race op Zandvoort. Kortom: alle reden om zeer gelukkig te zijn.

Maar ik mis mijn kinderen en mijn kleinzoon wel. En als ik onverhoopt zou moeten kiezen tussen een IC-plek voor mij of mijn kleinzoon, dan weet ik het wel.

Evert Ruiter, Ubbergen 26 maart 2020

Ik zie er tegenop

Na enige tijd moet je van je bank de inlogcode veranderen. Best logisch maar het is al zo'n gedoe om je inlognaam op te zoeken en dan ook nog het nieuwe wachtwoord. Bovendien word je regelmatig er aan herinnerd dat je maar beter voor elke dienst een apart wachtwoord kunt nemen. Als er weer eens een bedrijf of overheid gehackt is, dan liggen meteen al je gegevens op straat en loopt je postbus vol met allerlei ongewenste mail. Zie daar maar weer vanaf te komen. De handel in emailadressen en wachtwoorden schijnt zeer winstgevend te zijn. Als je al eens controleert voor welke “cookies” je toestemming geeft als je op “akkoord” klikt bij het openen van een website dan zie je dat ze jouw adres bijna allemaal doorgeven/-verkopen aan bedrijven waar ze mee samen werken, tenzij je nee zegt. En dan nog de verwarring die de verschillende woorden voor toegangscode, aanmeldnaam, account, inlogcode, password, inlognaam bij mij veroorzaken. Wat bedoelen ze hier?

Zou het mijn leeftijd zijn en m'n al dan niet gepaste weerzin tegen Engelse termen waar een gewoon Nederlands woord voor bestaat, of probeer ik te negeren dat mijn geheugen me steeds vaker in de steek laat? Ik denk dat mijn belangrijkste weerstand komt door de marketing die mij de hele dag achtervolgt op de radio, de tv, de krant. Wat een zegen zou het zijn als de omroepbijdrage weer terug kwam en de reclame dan gestopt werd voor degenen die betaald hebben. Op mijn leeftijd kan ik niet meer zo enthousiast zijn over van alles wat op hoge toon wordt aangeprezen als nieuw, nog nooit eerder vertoond, een record en wees er snel bij, want “snel” rijmt op “nl”.

Maar er zit ook het gevaar in van arrogantie, te denken dat we het allemaal al gezien hebben; dat er niets nieuws is onder de zon. Dat is er wel degelijk. Mijn moeite met de nieuwe media en het veilig gebruik van internet bewijzen dat.

Op het vlak van menselijk gedrag en met name emoties is er niets nieuws. De evolutie gaat niet zo snel dat we dat in onze beschreven geschiedenis kunnen constateren. Maar op het vlak van kennis van de wereld, de ruimte en de toepassing van die kennis is er geweldig veel veranderd en worden we moeiteloos ingehaald door de twee generaties na ons. Kik maar eens hoe handig onze kleinkinderen met een tablet (handcomputer) omgaan.

Gun ze die voorsprong en vraag ze om hulp als we het zelf even lastig vinden, bijvoorbeeld bij het zoeken en opslaan van nieuwe wachtwoorden die voldoen aan de laatste veiligheidseisen.
Je hebt ze sowieso nodig om via DiGiD bij jouw berichten box van de overheid te komen. En heb je laatst zelf een herhaalrecept aangevraagd op internet? Gelukkig kan ik nu op mijn smartphone met m’n vingerafdruk inloggen; die vergeet ik niet.
“Knap hoor, boomer!” hoor ik mijn dochter zeggen.

Evert Ruiter, Ubbergen, februari 2020

Prettige feestdagen!

Ik begon de dag meestal met een beschuitje met jam en een kop thee tot mijn vrouw verkondigde dat dat geen "ontbijt" was. Toch minstens één, liever twee, bruine boterhammen. En thee zonder suiker. Op de camping leerden we een stel kennen dat de dag begon met "een straf bakkie koffie", en één, twee of wel drie stevige boterhammen met kaas of vleeswaren. Omdat ze me meteen een kop koffie aanboden en mijn vrouw nog sliep, startte ik de dag met een gezellig kopje koffie bij de buren.
Tegenwoordig begin ik de dag met een kopje koffie en een bruine boterham met jam.

Inmiddels heeft mijn vrouw de normen verder opgeschroefd vanwege haar problemen met suiker en cholesterol. “Wanneer heb jij voor het laatst je cholesterol en suiker laten controleren bij de huisarts? En als je dan toch gaat, laat je PSA dan meteen ook controleren! En je moet niet zoveel alcohol drinken! Ik zie je bijna elke avond wat drinken.”
Het lijkt wel of alle lekkere dingen ongezond zijn. Het gedoe rond Zwarte Piet is al een aanslag op het gezellige Sinterklaasfeest, maar de preventiewerkers van de gezondheidszorg bederven het genot van de andere gezellige feestdagen; al die roeptoeters die het ene na het andere "gezonde" voedingsmiddel aanprijzen en mijn lifestyle diskwalificeren.

Dan maar een plakje kaas op mijn brood, maar dat is veertig procent vet en zout en bovendien van een koe die met haar scheten verantwoordelijk is voor minstens dertig procent van de Nederlandse broeikasgassen. Sorry, het plakje ham is van een varken en die liggen in een MEGAstal met een luchtwasinstallatie die vaak kapot is of waarvan de dure filters niet op tijd vervangen worden.
Dan maar hagelslag. Eh, toch wel fair-trade hagelslag, toch?
Een plakje kokosbrood, zoals vroeger. Eh, weet je wel dat tropische wouden gekapt worden voor kokospalmplantages? (Mooi woord voor Wordfeud).
Een plakje gebraden kipgehakt dan? He jasses, komt natuurlijk van plofkippen.

Ontredderd kijk ik het raam uit en zie onze eigen kippen vredig scharrelen in de tuin. Plots breekt de hel los: ze stuiven uiteen en vluchten onder de struiken.
Een heeft het helaas niet gered en is ten prooi gevallen aan een havik. Slimme jagers, mooie beesten, puur natuur....
Ten einde raad neem ik een boterham koolhydraatarm speltbrood met een dun laagje halvarine en een beetje tuinkers erop.
Hoe lang hou ik het daarop vol?
Mijn vegetarische vriend at veel fruit en maakte zijn “gezonde voeding” smakelijk met honing. Hij heeft nu problemen met zijn suiker, al zit daar volgens hem geen oorzakelijk verband tussen.

Vanavond ga ik met mijn andere vriend de kroeg in; dan nemen we een speciaal bier, of wel twee of meer en daar slaap ik fantastisch op.

Evert Ruiter,
Ubbergen, december 2019

Zelf doen

Het schijnt bij de leeftijd te horen maar dat is natuurlijk geen verklaring voor het feit dat m'n kleinzoon van drie resoluut mijn hand weg duwt als ik hem wil helpen op de evenwichtsbalk. Wanneer is helpen hinderen.

De eerste keer voelde ik me als opa een beetje afgewezen. Alsof mijn goeie bedoelingen niet werden gewaardeerd. Nu waardeer ik het dat hij mij laat zien wat hij al zelf kan, en dat is steeds meer. Soms moet ik hem beschermen tegen overmoed maar alleen als het echt gevaarlijk wordt. Ik denk dan met name aan het verkeer; alleen oversteken is nog niet bespreekbaar, maar groente snijden moet kunnen, onder toezicht.

Mijn bezwaar hiertegen is natuurlijk heel rationeel: gevaarlijk! Maar is het ook niet een gevolg van mijn behoefte aan zelfstandigheid, aan eigenheid? Zoiets als zelfgemaakte jam.
Vroeger plukten we in augustus bramen en maakten we er zelf jam van. Je kwam dan onder de schrammen thuis en die drie potjes jam die je er van kon maken waren de lekkerste van de hele wereld; wat gaat er boven zelfgemaakte bramenjam? Niets toch?

Tegenwoordig kijk ik wel uit om me tussen de struiken te begeven voor een emmertje armzalige braampjes; zuur, vol wormpjes en de mooiste kan je net niet bij of ze vallen op de grond als je ze aanraakt. Maar in de winkel heb ik dan wel de neiging om een jam te nemen waarvan het etiket me de suggestie geeft dat het zelfgemaakt is: volgens oma's recept, huis-gemaakt, of zoiets. Maar eerlijk gezegd is de goedkoopste jam de lekkerste en is de pot niet meteen leeg omdat het vol vruchten zit en “Halva” heet. Bovendien is die lekker zoet.

Nu begeef ik me op glad ijs want zoet is taboe. Suiker heeft voor veel mensen, zeker ouderen, een negatief imago: slecht voor hart en bloedvaten, je wordt er dik van, gaatjes in je tanden, diabetes/ouderdoms-suiker. Maar het is wel lekker! Nou, dan de zoetstoffen: de een na de ander wordt ook in de ban gedaan want je krijg er kanker van. Het lijkt wel of genieten per definitie zondig is en gezond leven is een dure plicht.

Wonderlijk hoe we worstelen met tegenstrijdigheden rond zelfgemaakt, voedselveiligheid, gezonde voeding, de romantiek van oma's recept, en gezelligheid.
Bij "huis gemaakt" krijg ik altijd de kriebels: allereerst is het een germanisme (hausgemacht) of anglicisme (home made), dat weet ik niet maar wel aanstellerig. Bovendien zou het dan “thuis gemaakt” moeten zijn. En ten tweede is zelfgemaakt niet perse lekkerder, gezonder of veiliger. Integendeel zou ik willen zeggen.

Maar terug bij mijn kleinzoon: zelf doen en zelfgemaakt levert na afloop wel een trots gevoel op ook al heeft hij een buil op z'n hoofd, een schram op z'n knie of een snee in z'n vinger.
En zijn zelfgemaakte koekjes waren aangebrand, niet zoet genoeg en zagen er niet uit maar lekker dat ze waren!

Evert Ruiter, oktober 2019

Caravan-schaamte

Steeds meer mensen schijnen er last van te hebben: vliegschaamte. Zelf heb ik meer last van caravan-schaamte. Niet vanwege de medeweggebruikers die je vooral zien als irritante slak op wielen. He opa, schiet eens op! Of omgekeerd: ben je helemaal gek geworden; met een caravan zo hard rijden, wegpiraat. Moet je zo nodig inhalen met amper 100. Daar kan je maar beter vóór zitten. Neem toch een vliegvakantie; goedkoper en dan blijft de weg lekker van ons.

Van vrachtwagens en -chauffeurs accepteren we dat ze langzaam rijden als ze elkaar maar niet gaan inhalen op een tweebaansweg. Maar caravans, dat is toch alleen irritant vakantieverkeer!
De caravan is voor mij en mijn vrouw het ultieme vakantiegevoel: je gaat en staat zoals het jou uit komt en zodra je van huis wegrijdt ben je echt op vakantie. Al is dat eerste kopje koffie in de eerste Raststätte toch feestelijker dan de oploskoffie van je eigen fornuisje.

   We zijn begonnen als echte kampeerders in zo’n kruip-door-sluip-door-tentje. Extra knus als het
   buiten giet. Wat slaapt dat lekker! Maar wel ongemakkelijk dat je nooit gewoon rechtop kunt zitten
   op een fatsoenlijke stoel. Dus blij als je buren hebt die wel vier stoelen hebben en je op de koffie
   vragen. Tegenwoordig heb ik de neiging om bij slecht weer die zielige tent-kampeerders uit te
   nodigen bij ons te schuilen. "Geen sprake van", roept mijn vrouw dan meteen; ze hebben er zelf
   voor gekozen om met een tent op stap te gaan. Niks zielig. Bovendien, dan moet ik eerst de
   caravan opruimen en moet jij eerst de vaat doen. Dat laatste is een doorslaggevend argument.
 
  Via de bungalowtent en de vouwwagen zijn we ten slotte in een heuse caravan beland.
  Niet meer 
echt kamperen natuurlijk, maar als je ouder wordt slaap je niet meer goed op een
  luchtbed en heb je fatsoenlijke stoelen nodig. Dan ook maar meteen rolhorren, vloerverwarming en
  een ingebouwd toilet. Laatst durfden we voorzichtig te praten over een airco; tot nu toe taboe want
  dat is geen kamperen meer.

  Wel jammer dat je auto benzine slurpt met de caravan erachter. Het hele jaar door ben ik er trots op
  dat ik zuinig rij, maar op vakantie wordt mijn milieuvriendelijke auto plots een benzine slurpend monster. Maar ach, we gaan maar vier, hooguit vijf keer per jaar met de caravan op stap en dan nog in Nederland, op een keer na. Dan sleuren we de hut zo'n 1300 km door Europa naar de Adriatische kust. En weer terug natuurlijk.

Tja, vliegen is op die afstand wel milieuvriendelijker. Dus niet mijn buren met hun vliegvakantie moeten zich schamen, maar ik met mijn caravan.

U begrijpt wel dat we een heleboel argumenten hebben verzameld om onze innerlijke en onderlinge discussie te laten doorslaan naar het behoud van de caravan. Maar de mooiste, die ik er wel in wil houden, is: zo houden we de volgende ijstijd tegen.
Die zouden we sowieso niet meemaken maar dan hebben we toch iets gedaan voor het nageslacht.


Grufsjine

Wat zeg je? Grufsjine! Ooh, graafmachine! Ja, opa. Mijn kleinzoon is gek van graafmachines, tractoren,
hijskranen en noem maar op. Allemaal met onuitspreekbare namen die hij verbastert tot iets waarvan
de betekenis me meestal niet meteen duidelijk is.

Laatst had ik hem meegenomen in de bakfiets naar de bouwmarkten om een zak zand te halen voor in de zandbak. En daar stond hij: een grote glanzende blauwe tractor met aanhanger, en een graafmachine. Voor ik het wist was hij uit de kar geklommen en op de tractor gestapt. Dat werd een ererondje door de bouwmarkt. Nou heeft hij thuis al twee van die dingen staan maar wel een maatje kleiner en zonder trappers. Ik moest kletsen als brugman om hem duidelijk te maken dat we die niet konden meenemen in de bakfiets. Het protest bleef gelukkig binnen acceptabele decibellen, zodat niemand de neiging had om de kinderbescherming te bellen. Enkel wat gegniffel en leedvermaak.


Al snel had mijn dochter een zelfde gevonden op internet voor een acceptabel prijsje, dus de volgende keer was het feest. Op weg naar het dichtstbijzijnde speeltuintje stonden ze er in volle glorie: een grufsjine die bezig was een tractor met aanhanger vol te storten. Ademloos keek hij er naar, zittend op zijn eigen tractor, handen aan het stuur en tegelijk zijn knuffel Nijn stevig vast. Het werd een lange tocht en onderweg werden allerlei schatten verzameld die in de bak moesten om thuis te laten zien.
Voor het eten viel hij al tegen me in slaap.

Zo mooi kan het leven ook zijn.

Evert Ruiter, Ubbergen juni 2019Lolmen

Vies hè, zo’n handje met wormen. Mijn kleinzoon van twee kan “wormen” nog niet uitspreken maar wil wel dat ik met hem “lolmen” of zoiets ga zoeken. Hij weet ook al waar we die het best kunnen vinden: in de kippenren en onder het gras bij de buren. Zijn moeder heeft een wormen-hotel voor hem gemaakt en die wordt er bij gehaald om ze in te doen. Heerlijk!

Ja, u gruwt er misschien van maar voor hem is het een avontuur. Heeft dat te maken met ons oer-jachtinstinct? Ik denk het. Maar ook met de behoefte aan dingen die spannend en avontuurlijk zijn. Als ik zijn tante een foto laat zien waarop hij bovenop een kruk het laatste blok op de toren stapelt waarna de toren omvalt, is haar eerste reactie: is dat niet gevaarlijk zo boven op die kruk? Ben je niet bang dat hij er af valt?

Ik denk wel eens dat een deel van de problemen, die we nu in de samenleving hebben, juist voortkomen uit de behoefte om alle risico uit te bannen. Of gaat het over aansprakelijkheid? Naarmate we ongeluk en pech meer toeschrijven aan het falen of aan de kwade trouw van anderen en vooral overheden en bedrijven, en zeker niet aan pech of onze eigen onachtzaamheid, zijn we meer geneigd om de rekening bij een ander te leggen. Wij hebben recht op heilige verontwaardiging, toch? Het kan toch niet bestaan dat in Nederland elke week een kind sneuvelt door huiselijk geweld! Maar het is wel zo. En we kunnen niet toestaan dat het grootste slagveld de afgelopen eeuw niet de gewapende conflicten waren maar het verkeer. Maar het is wel zo.

Een veilige samenleving waar we steeds aardig zijn tegen elkaar, waar auto’s niet meer botsen, waar kinderen en ouderen verplicht een helm dragen als ze de deur uitgaan, waar jongeren geen belletje mogen trekken, niet meer mogen experimenteren met drugs, geen riskante sporten mogen beoefenen en langs de lijn geen kwetsende strijdliederen mogen zingen, zou u daar zelf nog in willen leven? Voor een deel van de bevolking is dat te saai. Geef ons maar wat vuurwerk!
Cabaretiers en tekenaars van spotprenten doen aan zelfcensuur wegens bedreigingen. Kunstenaars, en vooral mannen, die met kennelijk genoegen het andere geslacht afbeelden worden beticht van seksisme en ontaarde kunst. En als we “slimme algoritmes” (computerprogrammaatjes die jouw uitingen op internet vergelijken en tot conclusies komen over je neigingen en voorkeuren) koppelen aan lijstjes van ongewenst gedrag, psychische stoornissen of criminaliteit, dan zijn we toch nog beland in “1984” van George Orwell, de dictatuur waarin zelfs ons denken niet meer vrij is.

Een lastige weg tussen veilig maar saai en spannend maar gevaarlijk.

Natuurlijk leer ik mijn kleinzoon niet te hard in de wormen te knijpen als ze proberen er vandoor te gaan want dan gaan ze dood.
Even verderop prikt een hengelaar onbekommerd een worm aan een haakje om een vis te vangen; ach, moet kunnen.

Evert Ruiter, Ubbergen, maart 2019


Het is 5 voor 12!

Spannend, als je om twaalf uur ergens moet zijn of juist weg moet wezen. Spannend ook als je nu nog iets moet doen om groot gevaar af te wenden; als we nu geen draconische maatregelen nemen, vergaat de wereld. U zult deze alarmbel al vaker hebben horen afgaan. Met name rond het milieu, denk maar aan de zure regen of het rapport van de Club van Rome over onze plundering van de planeet aarde. De gemiddelde ecologische footprint van zelfs een arme Europeaan drukt vele malen zwaarder op het milieu dan van een gemiddelde Afrikaan, laat staan die van Al Gore.

Misschien moet ik nu dan zelf ook maar zwijgen met al die boter op mijn hoofd. En hoeveel reisjes heeft u niet gemaakt voor uw plezier sinds uw pensionering? Als je iemand bij zijn of haar afscheidsreceptie vraagt wat ze van plan is te gaan doen dan staat in de top drie steevast: reizen maken, en dat is dan niet naar België , maar VERRE reizen. Het heeft geen zin om selectief verontwaardigd te zijn over vliegreizen tegenover openbaar vervoer of de auto: per afgelegde kilometer schijnt vliegen toch milieuvriendelijker te zijn, of, zoals we nu moeten zeggen, minder CO2 op te leveren. Maar het zijn wel veel meer kilometers.

Wat mij opvalt is de gretigheid waarmee we getrakteerd worden op rampenscenario’s die verdacht veel lijken op de aloude waarschuwing uit de hoek van godsdienstige predikers dat het einde der tijden nabij is. Ik heb wat moeite met dit soort a-historische en onwetenschappelijke uitspraken. Vijf voor twaalf lijkt eerder overeen te komen met de verhouding tussen onze aanwezigheid hier en de ouderdom van de aarde dan dat het iets zegt over de afstand tot de volgende tropische periode of ijstijd. Ik weet, het gaat over de opwarming van de aarde nú en de rampspoed die dit voor sommige plaatsen op aarde oplevert.

Ja, we doen er sowieso beter aan onze fossiele grondstoffen niet te verbranden en slimmer te worden in het benutten van zonne-energie en andere verbrandingsvrije technieken van energieopwekking al was het maar omdat ons milieu wel heel erg ongezond wordt.

Waar gaat het nu eigenlijk over? Is het echte bezorgdheid? Gaat het over macht en carrière van wetenschappers? Of gaat het over het aloude gevoel dat geluk broos is en we vroeg of laat ter verantwoording worden geroepen over ons leven? En wie gaat dat doen? Zit ik aan de goede kant van de balans of niet? En ziet de hel er dan uit als het eeuwige vuur of als een zondvloed, een watersnoodramp, of een tsunami van vreemdelingen.

Daar geloof ik niets van, maar het lijkt me tenminste goed voor onze leefomgeving als ik geen 130 meer rij en afzie van die zuinige en CO2-neutrale houtkachel.

Nu moet ik stoppen wat het is al vijf voor twaalf en ik heb om half één met mijn vrouw in de stad afgesproken.


Evert Ruiter


Foute vrienden

Toen ik nog trainingen gaf aan mensen van de reclassering, viel het me op dat ze het bijna altijd opnamen voor hun “klantjes”. Ik verbaasde me over hun empathisch vermogen met mensen die toch echt slechte dingen hadden gedaan en niet alleen de wet hadden overtreden. “In wezen is het een goeie jongen, maar hij gaat om met foute vrienden”, was dan hun verweer. Dat hoor je ook vaak ouders van notoire misdadigers zeggen, en vooral de moeders. En zo hoort dat ook, zou ik er aan toe willen voegen. Maar waar is het dan mis gegaan? Hoe kunnen die schattige baby’s en kleuters plotseling verworden tot brutale rotzakken, pesterige kijfwijven, intimiderende en vuil spuitende twitteraars?

Op een van mijn heerlijke opa-dagen zag ik het gebeuren: ik was in de speeltuin met mijne lieve kleinzoon. Op een gegeven moment stond hij stil bij een ander kindje, wilde het emmertje pakken van dat kind en, toen deze een alarmkreet sloeg richting zijn vader, pakte hij een hand zand, gooide het naar het andere kind en spuugde naar hem. Ik was verbijsterd. Dat gedrag kende ik helemaal niet van hem. Waar had hij dat geleerd?

Uiteraard greep ik in, haalde hem uit de situatie en sprak hem vermanend toe.

Later, in gesprek met zijn ouders over het incident kwamen we al gauw op de veronderstelling dat hij het op de crèche had geleerd; hij was pas naar een andere groep met oudere kinderen overgeplaatst en daar moet hij het gezien hebben. Oudere kinderen, dominantie, succesvol gedrag, zouden we zo van heerlijke peuters pestkoppen worden? De behoefte en het vermogen om je wil door te zetten zit er natuurlijk van meet af aan al in. Nu begeef ik me op glad ijs met psychologie van de kouwe grond, dus beperk ik me tot wat ik denk zeker te weten: aanleg, opvoeding en omstandigheden versterken wat er van meet af aan in zit. Wat niet is, kan zich niet ontwikkelen en van het een komt het ander, maar het had ook heel anders kunnen lopen. Dankzij ons evenwichtsorgaan kunnen we rechtop lopen maar ook kunstjes uithalen op een skatebord of aan de rekstok. Maar als je de nooit op een fiets stapt, of na de eerste val het niet meer durft te proberen, dan ga je ook nooit de tour winnen.

Spugen, aan de haren trekken, slaan en schoppen zijn de basale manieren om aan te vallen of je te verdedigen. Als kind had ik geen broers maar wel zussen en die mocht ik niet slaan als ze me pestten. Het heeft enige tijd geduurd voor ik me op het schoolplein, toen alleen met jongens, kon en durfde verweren.

Joris en ik hebben nog een lange weg te gaan naar vreedzaam samenleven en het blijft een wankel, kwetsbaar evenwicht, denk ik. Ik zal vast nog wel een keer vallen met mijn fiets.

Evert Ruiter, Ubbergen, december 2018


Alsof ik een stomp in mijn maag kreeg

Het eerste bericht dat er een bakfiets met kinderen onder de trein was gekomen raakte me heel fysiek: alsof ik een stomp in mijn maag kreeg.

Er schoten meteen allerlei gedachten door mijn hoofd over de toedracht en de schuld maar bovenal voelde ik de emoties: schrik, ongeloof, verbijstering: ooh wat erg! Ik dacht meteen: als dit mijn kleinkind maar nooit gebeurt; ontroostbare ouders. En ik realiseerde hoe vaak ik met Joris in de bakfiets me ongemakkelijk voelde in het drukke verkeer. Altijd hopend dat achteropkomende auto’s voldoende afstand zouden houden.

Het zal je maar gebeuren. Als de bestuurder het overleeft, dan zal dat haar levenslang achtervolgen maar ik zal het haar niet nadragen.

Ik weet niet hoe het precies gegaan is; iemand hoorde haar in paniek schreeuwen dat ze niet kon remmen. Maar ach, als je niet de intentie hebt om kinderen kwaad te doen, dan kunnen er altijd omstandigheden zijn die jou tot de veroorzaker maken van een vreselijk ongeluk. Elke keer dat je in de auto wegrijdt; ongeduldig omdat je al laat bent want je partner ….. nou ja, vul maar in. Geïrriteerd omdat je voorganger tergend langzaam rijdt; misschien zoekt hij de weg. Dan toch maar even vol gas er voorbij. Afgeleid, omdat je naar de radio luistert of in gedachten verzonken bent. Alcohol en drugs laat ik maar even uit het rijtje. Dat is zo evident fout, dat hoeft geen betoog meer, hoop ik.

Geen vrolijke column dit keer, zelfs geen zelfspot. Alleen maar dankbaarheid omdat mijn gekluns, gebrek aan aandacht en andere alledaagse beperkingen gelukkig nog niet geleid hebben tot grote rampen voor anderen. Meer geluk dan wijsheid.

Wat we er aan kunnen doen laten we dat zeker doen: geen alcohol, geen drugs en niet appen in het verkeer, zeker niet als je een voertuig met dodelijke potentie bestuurt, en dat is een auto al bij 30 km per uur als een kind de straat op loopt.

De rest van de 150 woorden mag u zelf bedenken; tijd om te bezinnen.

Evert Ruiter
Ubbergen, 30 september 2018


Vakantiestress

Ik zou er geen last meer van moeten hebben, maar toch heb ik wel degelijk stress van het idee alleen al dat de vakantie er aan komt. Natuurlijk wil ik graag op vakantie, want ook als je geen betaald werk hebt, wil je wel eens even verlost zijn van alle verplichtingen die het in stand houden van een geordend leven of de zorg voor anderen met zich meebrengen.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar het meest last heb ik van to-do-lijstjes. Het lijkt of er steeds meer bij komt dan er af gaat. En laat nou juist de voorbereiding van de vakantie weer een haast onbeheersbaar lijstje op te leveren.
Meestal stop ik dat gevoel door iets eenvoudigs van het to-do-lijstje te doen dat snel een tevreden gevoel oplevert. Soms heb ik de moed om iets ingewikkelds aan te pakken en weg te werken. Dat lucht echt op. En dan heb ik altijd nog de ultieme oplossing: “wat kan mij nou gebeuren, ik neem mijn creditcard mee en alles is ter plekke ook te krijgen”.

Maar dan heb ik buiten de waard gerekend: journalisten en ander rapalje dat meent mijn vakantieplezier te moeten bederven door zogenaamd op te komen voor mijn veiligheid en portemonnee. Weet u wel dat voor het dievengilde uw vakantie bij uitstek het moment is om toe te slaan? En dan komt er weer een lijstje met voorzorgsmaatregelen. Weer een to-do-lijstje.
Of: bent u niet dubbel verzekerd, onderverzekerd of wel juist verzekerd voor uw vakantiebestemming? Heeft u wel de juiste zorg pas bij u? En kunt u uw medicijnen zomaar mee nemen over de grens? Dan moet u wel een verklaring van uw apotheek meenemen hoor! Nou, dat kunt u dan meteen vragen als ze u weer bellen met de vraag of u geen vragen meer heeft over het gebruik van die nieuwe medicijnen waarvan alleen de naam veranderd is omdat het patent afloopt. En dan heb ik het nog niet over het gebruik van wifi onderweg of op de camping. Wat er dan allemaal niet kan gebeuren!

Ik hoop dat u er nu een beetje om kunt lachen, anders heb ik hetzelfde gedaan wat ik de media verwijt.

Hoe komen we hier weer uit?
Mogelijkheid één: toch maar thuis blijven.
Mogelijkheid twee: een maand voor de geplande vakantie geen bijlagen van kranten meer lezen, want daar staan al die adviezen in, en natuurlijk geen consumentenprogramma’s meer kijken op televisie, want daar passeert een eindeloze stoet van oplichters en stommiteiten.
Mogelijkheid drie: vertrouw op God, maar zet je auto wel op slot.

Ik ben best wel een zorgelijk type dus ik doe van alles wat. Inmiddels heb ik zelf zo’n handig lijstje van wat ik mee moet nemen en moet regelen én ik zorg dat ik op mijn bestemming leuke mensen ontmoet want als ik daar aan denk dan smelten mijn zorgen als sneeuw voor de zon. Fijne vakantie met veel gezellige, lieve mensen.

Evert Ruiter

Op de weg ben ik een beest

Ik ken de argumenten van de fervente aanhangers van de auto: meestal sneller, van deur tot deur, wanneer je zelf wilt, je hoeft je niet te haasten om de trein toch nog te missen, enzovoort. Ik ga de argumenten niet bestrijden met getallen over files, parkeerproblemen, kosten etc. maar ik wil het wel hebben over onze mentale gezondheid.
Laat ik voor mezelf spreken: in de auto word ik binnen enkele kilometers een grommend beest die moppert op al die andere idioten op de weg. In de trein ben ik een vriendelijke oude man die zo nu en dan te veel kletst maar meestal een goed gesprek heeft, een spannend boek leest of een lastige sudoku met succes oplost. En dan kom ik verfrist en met goeie zin aan op mijn bestemming. Ik fiets naar het station en loop zo mogelijk naar de bestemming of pak de bus of een ov-fiets. Het doel is hetzelfde: mijn kleinzoon. Maar de aanloop is zo verschillend!
Wat gebeurt er toch met mij als ik me met de auto in het verkeer begeef?
Om te beginnen zit ik in de auto in mijn privé domein en daar wil ik niet gestoord of gehinderd worden door andere automobilisten die 70 rijden waar je 80 kan (opa, schiet eens op!), mensen die op een vijfbaansweg op de middelste baan blijven rijden onder de maximum snelheid (zeker weer een buitenlander), of al die mensen die je hard inhalen terwijl jezelf het maximum rijdt plus 2, want dat is de meetfout (ik hoop dat ze die bekeuren, maar dat zal wel niet).
En dan die competitie: altijd weer dat gehijg achter me, dat snel inhalen en dan pal voor m'n neus langzamer gaan rijden. Ik zal u de rest van mijn negatieve emoties besparen. Ik word al chagrijnig als ik het opschrijf.
Nee, geef me dan maar de trein.
Maar waar komt dat verschil vandaan? Ik ben toch dezelfde man die in de trein en de auto stap? Mijn reisgenoot en diens opmerkingen maken wel enig verschil maar toch niet in het basisgevoel. De weg is een jungle en een strijd om het bestaan: ben ik een winner of een loser. Daar heb ik het stuur in handen, de regie of niet.
In de trein kan ik niet sturen en hoef ik me niet druk te maken of te ergeren. Een vertraging is een leuke puzzel waarbij je niet kunt verliezen. Je hebt altijd een excuus voor "te" laat komen. En je deelt de situatie met mensen waarmee je erover kan lachen.
Nee, ik word niet gesponsord door de NS of een van de andere vervoerders.
Ik meen het: geef mij maar de trein en de fiets. En zelfs de bus kan nog heel leuk zijn omdat je tijd hebt om rond te kijken terwijl je anders op het verkeer moet letten.
Goeie reis, voor wie vandaag op stap gaat, en zorg dat je heelhuids en opgewekt aankomt bij je kleinkind.

Evert Ruiter, Ubbergen juli 2018


Teken-Tafel-Terreur

U kent ze wel: de kruispunten waar je als fietser een vloeiende bocht zou willen maken maar gedwongen wordt tot het slaan van een haakse hoek, wat voor een fietser op leeftijd een riskante onderneming is. En dan heb ik het nog niet over de oudere op een elektrische fiets die met een flauwe bocht al ernstig risico neemt.

In Nijmegen vond een landschapsarchitect dat hij bij de herinrichting van een oud kazerneterrein het oorspronkelijke paden- en wegenpatroon moest volgen. Fietsers moesten dus haakse hoeken slaan zoals alleen hazen en militairen dat tijdens exercities kunnen. Fietsers maakten dus “olifantspaadjes” en sneden alle hoeken af, tot ergernis van de beheerder van het terrein. Prompt werden er draden op paaltjes gespannen, die al even prompt verdwenen, want in Nederland weten we wel hoe we met gezag moeten omgaan. Gelukkig brak na enige tijd het inzicht door bij de beheerder en werden de olifantspaadjes bestraat, wél met behoud van de bestaande haakse hoeken. Een klein monumentje voor burgerlijke ongehoorzaamheid, of voor de overwinning van de rede?

Niet lang daarna werden in Ubbergen enkele straten gerenoveerd. Daar hoorde ook een herinrichting bij van rij-, loop-, en fietsroutes en niet in de laatste plaats van parkeervoorzieningen, zoals dat deftig heet. Wie schetst mijn verbazing dat in ons vergrijzende dorp er wel ruim parkeervakken op de voormalige trottoirs zijn gepland, maar er geen ruimte meer is voor rollators en scootmobielen. En, jawel, fietsers moeten haakse hoeken slaan om veilig te kunnen oversteken naar een fietspad dat in twee richtingen wordt gebruikt terwijl het voor één richting is bedoeld.

Wat is de overeenkomst tussen deze twee situaties? U kunt er ongetwijfeld in uw omgeving ook enkele aanwijzen. Ten eerste: het is duidelijk in het platte vlak getekend en bedacht (TTT). Mooie patronen en een ijzersterk idee erachter. En ten tweede: de tekenaar fietst niet, gebruikt geen rollator, loopt ook niet achter een kinderwagen maar heeft wel een grote parkeerbehoefte. En tot slot: het is ongelooflijk betuttelend. Gelukkig wint in de stadsarchitectuur het idee terrein dat je eerst moet kijken hoe mensen zich in een wijk gedragen voor je definitief bestraat. Dat staat wel op gespannen voet met de wegbeheerders die vooral gestuurd worden door ideeën over verkeersveiligheid en navenante voorschriften. Prompt schiet mij de eerste en enige wet van Piet Vroon te binnen: “Hoe meer regels, hoe meer vlegels”.

Evert Ruiter, april 2018


Brabbelen


Daar zaten we dan naast elkaar op de bank: mijn kleinzoon van 18 maanden met een boek vol letters en weinig plaatjes, en ik met een plaatjesboek met weinig woorden.
Terwijl ik vertelde uit mijn boek, brabbelde hij uit zijn boek. Ons beider voorland dacht ik: ik straks kinds en hij student.

Natuurlijk moet ik "dement" zeggen: gestoorde inprenting en oprollend geheugen. Vanzelfsprekend ontken ik alles; zo nu en dan kan ik even niet op een woord komen maar zolang ik de naam van mijn kleinzoon nog moeiteloos weet is er niets aan de hand, toch? En de kinderliedjes meezingen is geen enkel probleem. Ik heb alleen moeite met de nieuwe versies die niet racistisch, niet seksistisch en niet bedreigend zijn. Moriaantje zo zwart als roet ... Fout! Eigenlijk vind ik het wel schattig als hij op straat het kroeshaar van een ander kindje wil voelen. Vroeger had ik spierwit haar en dat verleidde menig volwassene tot een aai over mijn bol. Die zwak voor aaibaarheid heb ik nog steeds wel, maar ik pas wel op om dat zonder uitdrukkelijke toestemming in de praktijk te brengen. Ik heb geen carrière meer om te verliezen maar van terugwerkende kracht kan mijn verleden vast wel zo geduid worden dat ik me schielijk zou moeten terugtrekken van de kieslijst van mijn partij.

Trouwens, die Jip en Janneke, kunnen die nog wel? Staan die niet in een traditie van uit zwart papier geknipte silhouetten en zwart geschminkte zangers als Al Jolson?

Gelukkig krijgt de grote boze wolf nooit de kans een van de drie biggetjes op te eten, en ontsnapt bij de EO de gazelle altijd aan de leeuwen. Hoe moet je anders uitleggen dat de door God geschapen natuur niet zo fraai is en gebaseerd op eten en gegeten worden.

Terug op de bank: hij brabbelt en ik lees een verhaal voor van een uil die 's nachts over de dieren in het bos waakt en ze zeker niet opeet.

Opa Evert

“Overdrijven is ook een kunst”

Is het u ook opgevallen dat om ons heen steeds meer grote woorden worden gebruikt zoals “mega-klus”, “gigantisch smerig”, “supercool”? In de strip van Tom Poes en Heer Bommel duiken op een gegeven moment twee ondernemers op: Super en Hieper, die de plaatselijke grootgrutter van Rommeldam beconcurreren. En dat was niet pluis! Met list en bedrog stortten zij de lokale gemeenschap in de ellende door de bewoners fantastische aanbiedingen te doen. Heer Bommel trapte er vaak als eerste in.
Maar gelukkig grijpt Tom Poes altijd tijdig in en eindigde het verhaal steevast met een eenvoudige doch voedzame maaltijd, bereid door Joost.

Als ik naar de radio luister of mijn twitteraccount raadpleeg dan zie ik nog steeds hetzelfde gebeuren: nieuws wordt verzonnen, opgeklopt uit z'n verband gerukt tot meerdere eer en glorie of winst van de brenger van het nieuws, en vervolgens stijgt de verontwaardiging alom tot grote hoogte zodat we weer voor tenminste een week nieuws hebben.

Met de commerciële omroepen is emotie-tv en zijn straatinterviews "als een tsunami over ons heen gekomen" en, laten we eerlijk zijn, wat hebben we ervan genoten! Ik ook. Maar intussen hebben de dubieuze voorstellingen van zaken, de verdraaiing van de feiten en de regelrechte leugens toch wel gemaakt dat ik sceptischer ben geworden; is dat echt zo? Is het niet een beetje
overdreven? Is het zoveel anders dan we altijd al hebben gezien?

Ik heb vrienden met wie ik serieuze gesprekken heb waarin we op zoek zijn naar een beter inzicht in hoe de wereld in elkaar steekt en zich ontwikkelt, laatst nog over afscheidingsbewegingen, of liever: regio's waar veel mensen behoefte hebben om een daad te stellen tegen een overheid die hun belang of emoties niet voldoende onderkent. Maar ik kom ook in gezelschappen waarbij de manier waarop je overkomt op dat moment belangrijker is dan de waarheid. En dan begint het stoere praten, of het breed uitgemeten slachtofferschap. En je gaat er heel makkelijk in mee, al was het maar om de sfeer niet te bederven of de ander voor leugenaar of aansteller uit te maken. Op Facebook en Twitter wordt dat meteen op grote schaal rondgestrooid. Niet “liken/��” doe je daar niet. Dan tel je niet meer mee in de groep en zo wordt de sneeuwbal alsmaar groter. Waar ik me zorgen over maak, is dat hevige emoties, en vooral verontwaardiging, zo onbedoeld leiden tot agressie tegen de vermeende veroorzakers van het kwaad. Het idee dat dit het moment is om definitief een eind te maken aan het gedonder, terwijl we best weten dat dat niet kan.

Laat ik me vanavond maar eens beperken tot een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Ik hoef niet elke dag te pieken, weer iets op mijn bucket-list af te strepen of het einde van de wereld te beleven. Dat laatste gaat volgens astronomen nog minstens 35 miljard jaar duren. Is dat veel? En als ik nu nog moet pieken, ben ik rijkelijk laat.

Evert Ruiter

 

Het tuinhekje en de tandarts.

Het hekje is af; mijn kleinzoon kan niet meer zo de steeg door en de straat op lopen. Een pak van m’n hart en van zijn ouders. De veiligheid van de huiskamer en tuin werkte niet meer toen hij begon te lopen en meteen de wereld in hoog tempo verder ging verkennen.

Eigenlijk was ik meer verdrietig dan trots toen het hekje af was. De opvoeding was begonnen met het waarschuwen voor de gevaarlijke buitenwereld en het stoppen van risicovol gedrag. Natuurlijk hadden we al meermalen iets uit z’n mond moeten halen en luid ‘bah’ moeten roepen maar dit was toch iets heftiger. Ik kan hem nog niet uitleggen waarom het ongezond of onveilig is en hem alleen leren dat sommige dingen niet mogen omdat wij dat niet willen. Gelukkig is zijn vertrouwen nog grenzeloos al kan hij al stevig protesteren als hij iets niet mag terwijl de verleiding nog in zicht is. Afleiden dus en de aandacht richten op iets wat ook leuk of interessant is. Tot zover ging het om zijn fysieke veiligheid, maar dezelfde week begon ook het aanleren van sociaal gedrag: normen en waarden. We waren samen in de speeltuin; een meisje had zandtaartjes gemaakt en Joris begon ze weg te vegen. Tja, dat doe je niet zomaar als zij het kennelijk niet leuk vindt, en dus moest ik ingrijpen. Oh nee? Dat zullen we dan nog wel eens zien, leek hij met zijn gedrag te willen zeggen. Meteen herkende ik mijzelf bij de dokter, eerder die week.

Ik was bij de tandarts voor de periodieke controle. Zoals meestal bleef het bij wat peuteren, tandsteen verwijderen en een vermaning om vaker te flossen en tijdig een afspraak te maken voor de volgende controle. Diep in mijn bewustzijn kwam ik in opstand; niet dat ik meteen tegen de tandarts zei: ‘waar bemoei je je mee, dat maak ik zelf wel uit’. Maar ik had net zo’n ongemakkelijk gevoel dat ik als kind al had wanneer ik vermanend toegesproken werd. Van sommige mensen kon ik het hebben omdat ik ze vertrouwde of omdat ze een onbetwistbaar gezag hadden. Maar beiden zijn in de loop der jaren afgekalfd. En nu stoort het me dat de overheid, in het kader van preventie en veiligheid, met de gezondheidszorg hetzelfde doet. Lang en gezond leven moet, en als je je niet houdt aan de adviezen van de gezondheidsraad of van jouw arts, dan moet je het zelf maar weten.
Mensen die ongezond leven verdienen geen gelijke behandeling, vindt een meerderheid van de bevolking, en ongezonde producten dienen zwaarder belast te worden. En over de zin van je eigen leven, daar ga jij niet over. Of jij je leven waardig mag afsluiten als je biologische tijd nog niet gekomen is, daar gaan anderen over.

En dat begon dus bij het tuinhekje en de zandtaartjes. Die laatsten waren van een aardig meisje dat er verdriet van had. En dat is andere koek.

Evert Ruiter

 

100 JARIGEN

Dacht u dat het ging over 100 mensen die tegelijk jarig zijn of mensen die 100 jaar geworden zijn?
Wat u denkt, verraadt uw leeftijd.

Burgemeesters krijgen het steeds drukker met het bezoeken van honderdjarigen. Wellicht wordt de leeftijdsgrens hier ook opgetrokken in het tempo van de AOW. Dan komt de burgemeester pas als je 102 bent geworden. Stellen die 50 jaar gehuwd zijn, kunnen in sommige gemeenten ook al niet meer rekenen op een huldiging door de burgervader. We zijn met teveel. Steevast lees je dan in de lokale krant de vraag van de journalist uit het gevolg: hoe heeft u het zolang volgehouden? En braaf tekent hij dan op: kwestie van geven en nemen.

Bij honderdjarigen worden de anekdotes veel leuker en ongeloofwaardiger: van “gewoon blijven ademhalen” tot allerlei bijzondere eetgewoontes die door voedingsdeskundigen meestal ernstig worden ontraden. Hoe smeriger, hoe gezonder lijkt het wel. Hoe is het mogelijk dat we aan allerlei zaken verslaafd zijn geraakt die we aanvankelijk afschuwelijk vonden, zoals koffie en bier en sigaretten?

Dan maar eens kijken naar landen die bekend staan om hoge percentages ouderen en zelfs honderdjarigen. Daar moet het toch gezond toeven zijn door het prettige klimaat of het gezonde eten. Italië: dat komt natuurlijk door de gezonde pasta, olijven en een klimaat waar je geen reuma van krijgt. Of Griekenland; kent het hoogste percentage 100-jarigen binnen de EU. Persoonlijk vind ik het zomers wat te heet en de straffe noorderwind in mei was ook geen pretje. Het eten is op vakantie best lekker, maar heeft toch het karakter van veredelde boerenkost: geschikt om bij te tanken na een dag hard werken op het land of vissen op zee.
Wat blijkt nu: Griekenland heeft zo’n hoog percentage 100-jarigen omdat de burgerlijke stand een zootje is en de statistieken hoofdzakelijk uit de duim gezogen zijn. Wat is er dan verleidelijker dan het overlijden van je ouders niet op te geven aan de burgerlijke stand maar wel de uitkering te blijven innen. Zou de burgemeester van het dorp dat niet merken als hij de jubilaris komt feliciteren?

De beste stap in het saneren van de Griekse begroting tot nu toe lijkt het verplichten van de betaalautomaat voor de middenstand en de horeca, en het geven van bonnetjes.
Misschien gaan we dit jaar toch weer naar Griekenland; Turkije kan echt niet meer, al is het nu spotgoedkoop. Als we in Griekenland nu veel op terrasjes zitten en leuke dingetjes kopen, dan profiteert niet alleen de arme Griek, maar daalt ook de kans dat we ons geleende geld definitief kwijt zijn. Ik vermoed trouwens dat bij de volgende volkstelling het aantal 100-jarigen drastisch is afgenomen.
Over dat eerste ben ik niet zo zeker, en over dat laatste eigenlijk ook niet. Maar het wordt wel een mooie vakantie met veel blije winkeliers en serveersters! Nu op naar de honderd. Over twee jaar zijn wij 50 jaar getrouwd; ik ben benieuwd.

Evert Ruiter

 

Herkansing

Sommige ouderen hebben veel kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Zelf zijn we wat later getrouwd en nóg later aan kinderen begonnen. En "zo de ouders zongen, piepen de jongen", dus hebben we pas sinds kort ons eerste kleinkind. Wat is dát leuk!

Natuurlijk zijn er de zorgen of het kind wel gezond is, of het genoeg groeit, waarom het huilt en of het wel normaal is dat het drie keer 's nachts komt. Maar die zorgen kunnen we de meeste tijd aan onze dochter en haar man overlaten. We luisteren dan en vergelijken het met hoe zij toen waren en hoe wij reageerden. Wat waren we toen moe! Maar nu voelt het aan als een herkansing.
Voor mijn vrouw en mijzelf is het nu vooral genieten van onze nieuwe status: Opa en Oma. Vrienden plagen ons daar wel eens mee omdat ze het associëren met "heel oud", maar voor ons is het een eretitel. De eerste beker met "I ♥ opa" er op is al gesneuveld; Joris moest me zo nodig nadoen maar mist nog de fijne motoriek om het oortje goed vast te pakken. Heerlijk.
Eenmaal per week heb ik "opa-dag". Alleen al de treinreis is een soort van ontspannen en loslaten die ik lang niet meer kende. Sinds onze pensionering betekent thuis zijn klussen en lijstjes afwerken; waar haalden we vroeger de tijd vandaan om te werken? Maar eenmaal in de trein valt dat van me af: je hoeft niet anders dan om je heen kijken, een krant lezen, of een gesprek aangaan, als de andere reizigers tenminste niet vreselijk druk zijn met hun laptop of mobieltje.

Als ik eenmaal de taken van mijn dochter heb overgenomen met een hele lijst aan "opdrachten en instructies" stap ik in een andere wereld: de wereld van een kind. Met verwondering zie ik de wereld door de ogen van mijn kleinkind: deurtje open, deurtje dicht, hapje erin, bah, hapje eruit. We rollebollen samen op de grond. Het opstaan gaat wat moeilijker maar ik héb nog een voorsprong: ik kan tenminste al los staan (nog wel). Hij zijn eerste loop-kar, ik nog net niet aan de rollator.
Als moeder thuiskomt begint de overdracht: heeft hij wel genoeg gedronken? Hoe laat heb je zijn luier verschoond? Heeft hij wel ... Ik begrijp dat het moet: reinheid, rust en regelmaat, en gelukkig kan ik op een (halve) dag de opvoeding niet ruïneren. Voor mij is het belangrijkste samen genieten, samen spelen en samen op ontdekkingsreis. Ik ben natuurlijk ook voortdurend bezig met zijn veiligheid maar zonder steeds te waarschuwen en te verbieden. Afleiden is de grote truc. Kijk daar eens! Misschien moeten mijn vrouw en ik dat thuis ook weer wat vaker doen. Dan worden het vertrouwde huis en de tuin weer een plek vol verrassingen en gevaren. De risico's bewaren we voor andere momenten.

Thuisgekomen ben ik wel moe. En ik heb vergeten foto’s te maken.
Vraagt mijn vrouw: hoe ging het? We hebben geschaterd van het lachen en ik heb voor hem gezongen; is dat niet mooi?

Evert H. Ruiter


Natuurlijk!

Het kan door m'n leeftijd komen of door het feit dat ik nu meer tijd heb om bij de dingen stil te staan, maar ik verbaas me steeds vaker over de manier waarop we met woorden de werkelijkheid veranderen, inkleuren of zelfs vergallen.

Een voorbeeld uit een recente krant: "Kinderen zien steeds vaker bloot en seksbeelden online. Kinderen moeten les krijgen over het zien van seksueel getinte beelden. Scholing maakt hen weerbaar voor de toekomst".
Hallo, wat is hier gebeurd dat we tussen het moment dat een kind ter wereld komt, bloot uiteraard, en pak 'm beet: tien jaar later, we zo'n probleem hebben met bloot dat we kinderen weerbaar moeten gaan maken tegen wat eigenlijk? Tegen onze cultuur van schaamte natuurlijk. Waar je je niet voor schaamt, daar kan je toch ook niet mee gepest worden, of wel?

Het woord "natuurlijk" alleen al is misleidend want wat is nu eigenlijk "natuurlijk".
U merkt het al: hoe meer woorden ik gebruik hoe groter de verwarring, misleiding zo u wilt.
Ik kan me nu voorstellen dat er culturen zijn die technieken hebben ontwikkeld om je hoofd leeg te maken als poging om verlost te worden van de verwarring. Hier kan je dan weer dure cursussen volgen om onder leiding van een zelfverklaarde goeroe even af te kicken. Een goeroe die met veel woorden me eerst uitgelegd heeft dat, volgens Boeddha, de oorzaak van alle lijden de dorst is, de begeerte.

Zelf heb ik meer met ouderwetse logica en taalfilosofie. Gewoon redeneerfouten benoemen: dat moeite met taal samengaat met korter leven wil nog niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is tussen die twee. In oost Europa werd er al vroeg geconstateerd dat negen maanden na het oogstfeest, als de ooievaars terugkwamen, er veel kinderen werden geboren.

Taal is een pracht instrument om de meest scherpzinnige redeneringen over te dragen, om anderen mee te nemen in jouw belevingen van de wereld. Je kan zelfs beweren dat we in taal wonen, in verhalen wonen. Zonder verhalen over hoe de wereld in elkaar zit en hoe het allemaal gekomen is zou de wereld een leeg en onbewoonbaar oord zijn. maar met verhalen is het ook een onheilspellend oord waar het slecht met ons kan aflopen. Hele volksstammen beweren en geloven dat het einde der tijden nabij is. Mijn tijd wel, natuurlijk. Ik las onlangs dat we, na onze pensionering gemiddeld nog 21 jaar te leven hebben. Tel uit je winst. Dus wat ga je met de rest doen?

Eerst maar eens mijn hoofd leeg maken en wat me dwars zit in een column zetten.
Dan met mijn vriend een wandeling maken die eindigt in de kroeg waar we onze dorst lessen en constateren dat wij het bij het rechte eind hebben. En tot slot, als de temperatuur het toelaat, lekker uit de kleren en naakt zwemmen, ongeacht of we door God zo bedoeld zijn. Hoe zou je daar trouwens achter kunnen komen?

Resteert mij nog 17 jaar, gemiddeld.

Evert Ruiter

Contact!

Vroeger kwam de postbode tweemaal per dag langs behalve op zaterdag, en dan alleen op de ochtend.
Bovendien bracht hij (ik heb nooit een vrouw gezien) de post aan huis. Ook toen woonden we een stuk van de weg af. Als we thuis waren schonken we een kop koffie.

Op een gegeven moment hadden we een postbode die je aan hoorde komen. Hij was kunstfluiter en oefende onderweg of deed het gewoon voor z’n lol. Maar ja, we gingen steeds minder brieven schrijven en meer internetbankieren, en ondanks dat de zegels steeds duurder werden, kon het er niet meer uit, zei de PTT. Enfin, u kent het verhaal: brievenbussen aan de weg, bestelling nog maar eenmaal per dag, niet meer op maandag en op de zegel staat niet meer wat het kost; dan valt de prijsverhoging niet meer zo op, denk ik. We belden wel vaker met de kinderen maar dan wel na zevenen of met een goedkoop abonnement voor ’s avonds en in het weekend. Ik kan me niet meer heugen wanneer ik voor het laatst een persoonlijke brief heb geschreven.

En nu krijg je soms per dag van 2 of drie verschillende bezorgdiensten post en ook nog van verschillende pakket-diensten. Dan moet je wel thuis zijn of aan de weg wonen. Als je aardig bent voor de buren pakken zij het wel voor je aan. En dan zijn er nog de kranten en de reclamefolders. Gratis? Natuurlijk niet. Om te beginnen: onder een bepaald bedrag betaal je portokosten tussen de 3 en 5 euro. De retourzendingen zijn wel gratis, maar dan moet je wel naar een inleverpunt. Lopend of met de fiets kost dat niet veel maar als je de auto neemt loopt dat snel op.

Zijn we nu verstoken van communicatie? Integendeel: sinds we een smartphone hebben appen we dagelijks, krijgen we direct foto’s of video’s van de laatste vorderingen van de kleinkinderen, spelen Wordfeud (scrabble) op afstand en skypen we met de familie aan de andere kant van de wereld.

Tel je alle kosten van telefonie, internet, extra verzendkosten en autoritten op, dan besteden we gewoon veel meer aan communicatie dan vroeger. Maar het is wel leuker en makkelijker, of niet? Ik geniet van elke video van mijn kleinkind en elk spelletje met mijn dochter. Is het niet anders dan wat vroeger gewoon “babbelen” was? De wereld op buurtniveau: gewoon vragen naar het weer, even bijkletsen, de gezamenlijke wereld in stand houden door elk uur te luisteren naar de nieuwsberichten. Vroeger hoorden daar ’s morgens ook de waterstanden bij. En je wist wanneer het veer Kruiningen-Perkpolder gestremd was. Leuk hè, ook al deed je er niets mee. Je kende de stuwen in Nederland, de prijzen van het varkensvlees en later de prijs van de rode libanon.

Met Kerst stuur en krijg ik toch nog het liefst een kaartje; bij overlijden ook. Maar er gaat niets boven gewoon even bijkletsen.
Wanneer gaan we weer even bij Henk en Toos, of bij Henk en Ingrid langs?

Evert Ruiter

BOOS!

Bent u ook boos? Ja, niet zomaar boos dat de krant er vandaag niet is bijvoorbeeld, of dat de energienota een beetje tegenvalt. Echt boos! Dat de politiek de ouderen pakt, bijvoorbeeld. En dat de bushalte voor de deur is opgeheven. En dat je pensioen komend jaar weer niet wordt geïndexeerd. En dat de hard werkende Nederlander nog langer moet werken voor zij van haar welverdiende AOW mag genieten. Ja, u las "hij", want dat zeggen politici altijd.

Ik mag niet klagen want ik ben een echte babyboomer uit 1946. Ik dacht op m'n dertigste nog dat ik maar drie verzekeringen nodig had: een WA-verzekering, een ziektekostenverzekering en een brand-inboedelverzekering. Een autoverzekering had ik niet nodig want ik had geen auto. Werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, invaliditeit? Voor de rest zorgde de staat. En als ik niet genoeg verdiende werd mijn studieschuld toch kwijtgescholden. Ik leefde toen nog op meubels van sinaasappelkistjes en als het echt moet, kan ik dat weer, houd ik mezelf voor.

Sinds Fortuin lijkt het wel of je zo nu en dan echt boos moet worden om je serieus genomen te voelen, of tenminste jezelf serieus te nemen. Samen boos worden is natuurlijk veel leuker.
Ja, laatst was ik echt boos, tegen mijn vrouw, maar ik weet niet of dat wel telt. Het voelde wel lekker. Ik weet niet meer waar het over ging maar kennelijk luchtte het wel op. Dat je relatie er niet beter op wordt en we samen onze welvaart een spaak in de wielen steken dat is natuurlijk gezeur van ouwe mannen die de wijsneus uithangen.
Kom, laten we op 50+ gaan stemmen. Henk Krol is toch een toffe peer die het allemaal goed kan vertellen. En een eerlijk mens ook. Of Geert Wilders, ook zo'n man die tenminste weet hoe de wereld echt in elkaar zit. Dat Trump de volgende president wordt van de VS is toch een godsgeschenk, nietwaar? Je ziet maar: als je echt boos wordt gebeurt er tenminste wat.
Eerlijk gezegd ben ik er niet helemaal gerust op dat het met deze mensen aan het roer wel zo goed afloopt met onze welvaart en de wereldvrede. De waarheid is in elk geval al gesneuveld.

Uit mijn kortstondige periode als actieve politicus weet ik dat je nooit iets moet beloven, maar wel aangeven welke kant het volgens jou op moet. Dat je je tegenspraak moet accepteren en zelfs moet organiseren omdat het beter is voor de samenleving. Dan moet je natuurlijk wel kunnen luisteren en compromissen sluiten. Dat is niet groots en meeslepend en zelfs misschien wat teleurstellend, maar daarvoor hebben we nog de sport en spannende films op tv. Samen juichen, samen huilen.

En nu gewoon maar even bellen of de krant vandaag nog bezorgd kan worden.

Evert Ruiter 


Big Data

Bij ons thuis zat de deur meestal niet op slot. Mijn moeder zei wel eens: “Als er inbrekers komen, help ik mee zoeken.” Maar als we op vakantie gingen, deed ze wel degelijk de deur op slot en ging het touwtje uit de brievenbus.

Maar hoe zit dat nu met onze ingang tot internet? Moeten we bang zijn voor het leegroven van je bankrekening of zelfs identiteitsfraude zodra je gaat internetten? Als het goed is heeft die handige schoondochter je al geholpen met een deugdelijke firewall en antivirusprogramma. En je herkent “phishing-mail”.

Geniepiger is eigenlijk de verzameling van allerlei informatie over ons door overheden en bedrijven. We noemen dat “Big Data”, al die sporen die we achterlaten door betalen met een bankpas, parkeren met een app, over een snelweg rijden met cameratoezicht, foto’s uitwisselen op facebook, klasgenoten opzoeken op internet, korting halen met een klantenkaart en noem maar op. De vraag is: wie verzamelt ze, wie verhandelt ze, en wie maakt er gebruik van?

De huidige overheid vertrouwen we redelijk en verwijten we voornamelijk onhandigheid en slordigheid. Vijf jaar na invoering hadden de meeste gemeenten de controle op het gebruik van de gekoppelde gegevens van de basisadministratie, persoonsgegevens, gegevens van uitkeringsinstanties, belastingdienst etc. nog niet op orde. Een aannemer met een neef op het gemeentehuis kon vrij makkelijk achterhalen of zijn zakenrelatie betrouwbaar en financieel solide was. En voor een crimineel bleek een relatie met een politieagent van onschatbare waarde.
Soms zijn we banger voor een overheid die ons beschermt dan voor gewiekste / criminele zakenlui die met onze persoonlijke gegevens dingen doen die we niet willen en niet weten. De overheid kan ons pakken en beboeten terwijl Super en Hyper ons gratis leuke dingen en gezellige contacten aanbieden. Filmpjes kijken op YouTube is toch làchen!

Een overheid die steeds meer mensen indeelt in risicogroepen, of het nu over darmkanker gaat of over interesse voor explosieven, zal steeds meer vrijheden inperken om ziektes te voorkomen en risico’s te beperken. Risicopreventie leidt tot steeds meer regels en dus meer overtredingen. Om met Piet Vroon te spreken: “Hoe meer regels, hoe meer vlegels”. Heeft u al eens gemerkt dat de tweede keer dat u een goedkope vliegreis opzocht deze al een stuk duurder was, en dat u kort daarna ongevraagd advertenties in uw e-mail kreeg over vakanties naar de bestemming die u had opgezocht met Google?

Moeten we nu achterdochtig en angstvallig worden zodra we fysiek of virtueel de deur uit gaan?
Ach, een Arabisch spreekwoord zegt: “Vertrouw op God, maar zet je kameel op slot”. In ons geval: je auto én je computer.

Evert Ruiter, Ubbergen september 2016


Uw leeftijd is geld waard!!

Ik zat eens in een politiek forum in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in een zaal vol leden van ouderenbonden. De gespreksleider had een aantal vragen voorbereid en één daarvan was: “Wat is volgens u een senior”? Al voordat ik had kunnen beginnen met: “Je bent zo oud als je je voelt”, werd dat antwoord als flauw en ontwijkend bestempeld. We moesten een leeftijd noemen. In mijn naïviteit zei ik dus “67, want dat is de leeftijd waarop we straks met pensioen gaan”. Fout! Het juiste antwoord was eigenlijk 50, maar 55 kon er mee door. Ik had de clou gemist; het ging om de leeftijd waarop deelnemers of leden meetelden voor de subsidie van de gemeente. Ik pruttelde nog wat tegen dat misschien het inkomen ook een rol zou moeten spelen en of je subsidie wel nodig had, maar volgens mij had ik het die avond bij de aanwezige ouderen helemaal verbruid. Mijn tegenstanders in het debat gooiden hoge ogen met lage leeftijden; tenslotte hadden verenigingen vitale leden nodig om goed te kunnen draaien!

Vanaf dat moment ging ik letten op situaties waarin je leeftijd geld waard was. Bij de aankoop van een bril, bij de aankoop van een relaxstoel, bij gebruik van het openbaar vervoer, bij aanschaf van een bed, bij deelname aan lokale verenigingen, noem maar op. De leeftijdskorting voor je klassieke auto gaat er helaas af.

Ja, ik zit nu ook op bejaardengym. Het heet natuurlijk “fitness voor senioren” en jawel: leeftijdskorting in de vorm van gemeentelijke subsidie per deelnemer vanaf 55 jaar.

Nu ben ik mijn leven lang gewend mijn hobby’s zelf te betalen en dat lijkt me ook normaal. Het lijkt me tenminste een goed principe dat elke volwassene zijn eigen broek ophoudt en pas geholpen wordt door de gemeenschap als je het zelf (even) niet meer kan al dan niet met behulp van je naasten. Nou, dat lijkt toch iets lastiger in de praktijk dan ik dacht. Want wat te doen als je geen hulp uit jouw omgeving kan krijgen? De kinderen hebben een drukke baan en wonen ver weg.
En hoe hulpbehoevend moet je zijn om een beroep te mogen doen op de overheid? U weet hoe lastig en gênant soms de indicatiestelling is. En waarom zouden we voetballen subsidiëren en paardrijden niet?

Even dacht ik het te snappen: in de commerciële sector gaat het gewoon om een lokkertje: vandaag is het seniorenkorting en morgen is het korting voor jongeren of vrouwen. Als de groep, het marktsegment, maar groot genoeg is. In de hulp en dienstverlening gaat het om preventie ofwel: voorkomen is beter dan genezen. Bij verzekeringen is het soms net omgekeerd: jongeren zijn goedkoper uit dan ouderen. Het risico op een zwangerschap is bij mannen nul. Hier gaat het dus om risico-inschatting tegenover solidariteit. Daar wil ik het een andere keer over hebben.
Uiteindelijk besparen we geld als we mensen zo lang mogelijk gezond houden, tijdig screenen op darmkanker, op soa’s, op gaatjes in het gebit, alcohol verbieden, fietshelmen verplichten en behandeling weigeren als je niet gezond leeft.

Helaas, de belangrijkste factoren voor een financieel zorgeloze oude dag zitten niet in de oude dag zelf maar het werkzame leven ervoor. Toen ongezond werk, nu pech; toen niet genoeg verdiend of gespaard, dan nu pech.
Gemiddeld krijgt een oudere die gewerkt heeft er pensioen van € 750 bij op z’n AOW.
U weet zelf dat er dus heel wat ouderen uit de boot vallen en de subsidies en kortingen hard nodig hebben. En o wee als je elkaar helpt door samen te gaan wonen. Dat wordt een ongewenste korting!
Als je me op m’n verjaardag vraagt hou oud ik ben geworden zeg ik: “Ik wordt niet ouder, ik neem toe in waarde.” En voorlopig blijf ik op koopjes jagen en gesubsidieerd sporten.

Evert Ruiter

Mijn vrouw is dol op tuinieren,

en ik kan er uren naar kijken. Niet alleen omdat ik mijn vrouw nog steeds aantrekkelijk vind maar tuinarbeid heeft ook iets rustgevends.

U kent wellicht de cartoon van Peter van Straaten waarop je een oudere man verbijsterd tegen zijn vrouw, die op haar knieën tussen de plantjes bezig is, zegt: “ik dacht dat we het kalmer aan zouden doen.” Hij is net opgestaan uit zijn tuinstoel en heeft een boek in z’n hand.

Nu houd ik dat nooit lang vol, blijven kijken bedoel ik. Daar zorgt mijn vrouw wel voor.
“Nu je er toch staat, kan je even …. “ en voor ik het weet sta ik ook gebogen zevenblad uit te trekken of brandnetels en bramen. Die zorgen er samen voor dat onze tuin nooit af is. Nu ligt dat ook wel aan de omvang van de tuin: toch zeker vijf maal de oppervlakte van ons huis. En dan heb ik het alleen over wat we “tuin” noemen, en niet de wildernis erom heen.
Nu houd ik mezelf voor dat ik eerder een denker ben dan een doener. Plannetje bedacht, plannetje klaar. Dromer, zal je bedoelen; (ja, kent u ook de vier typen van leerstijlen van Kolb: denker, dromer, doener en beslisser?). En dat dromen leidt er op mijn leeftijd makkelijk toe dat je wat somber wordt. Dat vind ik zelf niet, maar als ik zit te denken, dan staat mijn gezicht volgend mijn omgeving op chagrijn. De remedie is dan: in beweging komen. Dat heb ik uit betrouwbare bron van psychologen en agogen. Somberheid en depressiviteit kan je het best bestrijden door te bewegen. Ga lopen, joggen, wandelen al dan niet met die malle stokken. Dan maak je vanzelf stofjes aan in de hersenen die je een prettig gevoel geven. Het zwarte gat van na je pensionering wordt vanzelf een stralende hemel, een prachtig vergezicht, vrijheid, een bloementuin … en voor je het weet ben je met plezier aan het tuinieren.
En het is waar: een tuin geeft structuur. Je moet zaaien, planten, snoeien, oogsten, het gras maaien, allemaal zaken die planning vragen en er voor zorgen dat er structuur en perspectief in je leven zit.
Een goede opvoeding is gebaseerd op reinheid, rust en regelmaat. Een goede oude dag ook?

Mijn schoonvader is onlangs overleden; hij was 96 en altijd druk met puzzelen, commentaar geven op de politiek én met tuinieren. Die eerste twee deel ik met hem maar dat tuinieren is toch meer een voorwaarde voor het echte geluk: in een tuinstoel onder de parasol genieten van een boek, een krant en een lekker drankje. Daar heb je dan wel een tuin voor nodig, of een balkon of een terras. En laten die laatste twee nu véél minder onderhoud vergen.
Intussen heb ik tijd om na te denken over zwarte gaten en betekenisvolle dingen doen.


Evert Ruiter
Ubbergen, juni 2016